Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Mens vi venter på fyringsrunden

BESPARELSER - Hvorfor skal de ansatte på KU vente til foråret med at høre, om de er købt eller solgt? Universitetsdirektøren forklarer, hvorfor han har varslet den kommende fyringsrunde så tidligt. »Hvis jeg skulle have givet kortere frist, skulle jeg have løjet.«

Der var knap gået en måned efter regeringens finanslovsudspil den 29. september, før KU kom med den dystre udmelding: Der skal spares 300 millioner – og pengene skal blandt andet findes ved en fyringsrunde engang til foråret.

Meldingen har skabt usikkerhed blandt medarbejderne. Hvorfor skal de vente så længe med at finde ud af, om de kan beholde deres job?

»Jeg er godt klar over, at jeg har skabt usikkerhed ved at melde så tidligt ud,« siger universitetsdirektør Jesper Olesen. »Men det handler om respekt for medarbejdere, der læser aviser og godt kan lægge to og to sammen. Hvis jeg skulle have givet kortere frist, skulle jeg have løjet. Det ville have været latterligt og vise manglende respekt.«

Tør ikke love noget

Ifølge Jesper Olesen har ledelsen valgt den tidlige udmelding for at være ærlige og give medarbejderne mulighed for at komme med input til processen. Og at processen er så langstrakt, forklarer han med, at en masse usikkerheder skal afklares.

Budgettet skal balanceres på plads inden bestyrelsesmødet den 8. december – en udfordring, når Finansloven først blev vedtaget ganske kort forinden. Herefter skal en frivillig fratrædelsesordning forhandles på plads, og medarbejderne skal have mulighed for at tage stilling til den. Alt det vil påvirke, hvor og hvor mange, der skal fyres, og universitetsdirektøren kan derfor ikke – endnu – give en mere præcis tidsplan for afskedigelserne.

»Der vil blive meldt en mere præcis tidsplan ud, men først efter bestyrelsen har godkendt budgettet den 8. december. Jeg bryder mig ikke om at stikke folk blår i øjnene. Efter bestyrelsesmødet vil vi så hurtigt som muligt lukke en aftale med Hovedsamarbejdsudvalget om mulige frivillige fratrædelsesordninger, meget gerne inden jul, så folk har fred og ro til at tænke sig om. Men jeg tør ikke love noget som helst,« siger Jesper Olesen.

Flere besparelser på vej

Ved den sidste store fyringsrunde på KU i 2010 blev ledelsen kritiseret for at skære for dybt for hurtigt. Denne gang har universitetet valgt at dele besparelserne op i to klumper, siger Jesper Olesen.

»De 300 millioner skal findes relativt hurtigt. Det samlede sparemål er yderligere 200 millioner, men de penge har vi en fireårig periode til at indhente. Det giver os bedre tid til at finde ud af, hvor de skal lande. Vi skal huske, at vi også kan forsøge at øge indtjeningen i stedet for kun at spare.«

dennis.christiansen@adm.ku.dk

Seneste