Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Min stemme er grøn. Hvem vil have den?

Univalg 2022 — Hvis studenterpartierne vil have min stemme, skal de arbejde for, at Københavns Universitet dropper samarbejdet med Danske Bank.

Til univalget stemmer jeg på den liste, der vil klimaet mest. På trods af en ihærdig medieovervågning er det meget svært at se, hvordan kandidaterne vil fremme den grønne omstilling og dagsorden på en reel måde. Jeg har et forslag.

Drop vores kulsorte bank. Københavns Universitets bank er Danske Bank. De har siden 2015 lagt 68 mia. kroner i fossile selskaber, der udvinder mere og mere olie, kul og gas. 68 mia. er investeret i og lånt ud til fossile selskaber. Tallet er 7,5 gange større end hele KUs økonomi – det er absurd mange penge til klimaødelæggelse.

Vi kan på universitet sige, at vi vil den grønne omstilling. Men hvis vores egen bank undergraver vores indsats med milliardstore lån og investeringer i selskaber, der fortsætter med at lede efter olie og gas, så klinger de grønne råb og slogans hult.

KU kan vise klimalederskab

Hvis vi skal have det mindste håb om at nå 1,5°C-målet som blev vedtaget i Parisaftalen i 2015, må der ikke udvindes olie, kul gas i nye felter. Det har det Internationale Energiagentur (IEA) slået fast. Et stop for finansiering af fossile brændsler er afgørende for at understøtte den helt nødvendige udfasning af fossile brændsler, som skal til for, at vi kan begrænse klimakatastrofer. Danske Bank lytter åbenbart ikke til klimavidenskaben. Danmarks største bank er en klimasynder i finanssektoren. De flygter fra det ansvar, som finansiel styrke bringer, og derfor bør KU ikke benytte banken.

Københavns Universitet kan med lidt mod skabe præcedens og starte en debat om statsejet infrastruktur og dets ansvar i den grønne omstilling. At droppe Danske Bank ville sende et klart signal til studerende, lektorer, rektorer og den øvrige befolkning om, at KU og statsejet infrastruktur er kritiske i deres valg af bank. Det ville vise klimalederskab.

Hvis studenterpartierne vil have min stemme, skal de arbejde for, at KU dropper Danske Bank. Presse universitetet til at tage et stærkt grønt standpunkt. Hvis vi vil stoppe klimaforandringer globalt, skal bankerne trække deres hjælpende hånd til sort energi. Her kan KU presse på.

Så hvem vil have min stemme? Hvem ønsker at gøre KU til det grønneste universitet, hvor vi faktisk sætter handling bag vores grønne ord og ønsker?

Seneste