Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Mindeord for Peter Naur

NEKROLOG - Peter Naur, en af Danmarks største videnskabsmænd og den første professor i datalogi ved KU, er død.

Peter Naur, Danmarks første professor i datalogi ved Københavns Universitet 1969-98, er den 3. januar 2016 død efter kort tids sygdom.

Peter Naur modtog i 2005 datalogiens mest prestigefyldte pris, den såkaldte A. M. Turing Award, for sin videnskabelige indsats i faget Computer Science.

Peter Naur grundlagde Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), der blev etableret i 1970, som en udløber af Institut for Matematiske Fag. Instituttet fik en flyvende start med kraftig vækst i såvel antal studerende som ansatte.

Siden har det haft sine op- og nedture, men dets eksistensberettigelse taler for sig selv med i dag cirka 800 studerende, 80 ansatte og en stadigt stigende efterspørgsel på dygtige dataloger i samfundet.

Da DIKU fejrede 40 års jubilæum i 2010 var Peter Naur på talerstolen med en historisk/teknisk introduktion til Gier/Algol. (Indslaget er på ca. 57 minutter med en 10 minutters introduktion ved professor emeritus Jakob Krarup): http://diku.dk/ominstituttet/jubilee/film/04_PeterNaur.f4v

I opslaget om Peter Naur i Gyldendals Store Danske Encyklopædi hedder det blandt andet:

»Som ansat ved Regnecentralen udviklede Peter Naur nyskabende programmeringsprincipper. Erfaringerne herfra, og Naurs stilling som Danmarks første professor i datalogi ved Københavns Universitet 1969-98, førte til systematiske undersøgelser af de datalogiske begreber og metoder, behandlet i bogen Concise Survey of Computer Methods (1974).

Peter Naur har ydet mange vægtige bidrag i flere områder af datalogien, herunder fagets filosofiske, psykologiske og sociale sider. Et fyldigt udvalg findes i antologien Computing: A Human Activity (1992). Fx var han først til at udpege de principper, som siden har været bærende for matematisk bevisførelse af programmers korrekthed. Han var også først til at pege på studier af menneske-datamaskine-interaktion som et centralt emne i datalogien.«

[video:https://video.ku.dk/turing-laureate-peter-naur-computing width:525 height:380 align:center]

Lige til det sidste havde Peter Naur sin gang på sit gamle datalogiske institut.

Bisættelsen finder sted fredag den 15. jan kl 15 i Mariebjerg Kapel, Mariebjergvej 1, 2820 Gentofte.

Artiklen er oprindeligt bragt på Datalogisk Instituts egen hjemmeside.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste