Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Minister skal holdes ansvarlig i Penkowa-sag

GRANSKNING - Videnskabsministeren skal tage ansvar for, at Penkowa-sagen bliver undersøgt til bunds, mener oppositionspolitiker Rasmus Prehn.

Københavns Universitets bestyrelse har afvist et ønske fra 58 forskere om en uvildig undersøgelse af sagen om den 37-årige hjerneforsker Milena Penkowa.

Forskningsordfører for Socialdemokraterne Rasmus Prehn vil nu have videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) til at involvere sig i den mulige forskningsskandale.

»Det er ikke bare en lille gruppe forskere, der sætter spørgsmålstegn ved kvaliteten af Milena Penkowas forskning. Bestyrelsen på Københavns Universitet har ignoreret 58 forskeres ønske om en undersøgelse. Derfor mener jeg, at ministeren bør tage stilling til sagen,« siger Prehn.

LÆS: Forskere kræver Penkowa-sag kulegravet

Et særtilfælde

Den 17. december 2010 sendte Rasmus Prehn hele seks udvalgsspørgsmål af sted mod videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen om Milena Penkowa-sagen.

Ministeren har endnu ikke svaret på spørgsmålene, der blandt andet lyder: »Vil ministeren, som en større gruppe af ansatte på Københavns Universitet opfordrer til, igangsætte en undersøgelse af sagen om Milena Penkowa?«

Sager som denne er som udgangspunkt et universitært anliggende, mener Prehn, men Penkowa-affæren er et særtilfælde:

»Det her eksempel er så grelt. Oveni har KU’s bestyrelse blankt afvist en forespørgsel fra en stor gruppe forskere. Derfor bør ministeren undtagelsesvis gå ind i sagen,« siger han.

LÆS: Fuld fart frem og ud over kanten

Regeringen har et ansvar

Rasmus Prehn vil ikke tage stilling til, hvorvidt det er nødvendigt med en uvildig undersøgelse af sagen. Eller om det er tilstrækkeligt, at sagen, som KU’s bestyrelsesformand har oplyst, bliver behandlet i Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed – UVVU. Det mener han derimod, at ministeren må tage stilling til og dermed også ansvar for.

»Det kan godt være, at hun svarer, det er nok med denne ene undersøgelse. Men så har hun også forpligtet sig.«

»Regeringen har et ansvar i den her sammenhæng, og derfor skal de også forholde sig til sagen,« siger han og refererer til, at Milena Penkowa i 2009 fik Videnskabsministeriets EliteForsk-pris på 1,1 millioner kroner af daværende videnskabsminister Helge Sander (V).

»Det er jo tilliden til dansk forskning, der står på spil i et eller andet omfang,« mener Rasmus Prehn.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste