Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Minister uenig med tunge drenge i Vækstforum

FORSLAG - SU'en til kandidatstuderende skal afskaffes, foreslår regeringens vækstforum. Universitetsavisen har talt med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), som ikke er enig i forslaget.

Knap har dønningerne fra efterårets SU-reform fortaget sig, før et nyt forslag om SU-forringelser ser dagens lys.

I efteråret var det især de hjemmeboende på ungdomsuddannelserne, der stod for skud. Nu er turen kommet til de kandidatstuderende.

Genbrug af DF-forslag

Forslaget går på helt at fjerne SU’en til kandidatstuderende for at få de studerende hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Dermed imødekommer Vækstforum et forslag fra Dansk Folkeparti (DF), om at flere studerende skal springe kandidaten over og gå direkte ud på arbejdsmarkedet.

Ideen om SU-forringelsen stammer fra OECD-direktør Jørgen Elmeskov og formand for Danmarks Vækstråd Lars Nørby Johansen, der begge er udpeget af statsministeren til at skrive udkastet til Vækstforums anbefalinger.

Sahl-Madsen: 1-årig kandidat er ikke et kompromis

Forslaget fra DF om forkortede uddannelser fik en særdeles kølig modtagelse af både universiteter, arbejdsmarked og videnskabsministeren. Siden har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen dog ændret holdning.

Således fremsatte hun fredag den 21. januar et forslag om en 1-årig kandidatuddannelse. Altså en mellemting mellem den nuværende 2-årige kandidat og forslaget om at få flere studerende til at springe kandidaten over.

LÆS: Studerende afviser halv kandidat

Universitetsavisen har talt med videnskabsministeren for at få en uddybende kommentar til forslaget:

»Den 1-årige kandidatuddannelse, hvor de studerende vil være SU-berettigede, skal snarere ses som et supplement til den nuværende kandidat frem for et kompromis i forhold til DF’s og Vækstforums forslag,« siger Sahl-Madsen og understreger, at regeringen ikke har planer om at fjerne SU’en til de kandidatstuderende, men at regeringen ønsker at imødekomme et ønske fra arbejdsmarkedet om at øge udbyttet af arbejdskraft.

DI: Kortere uddannelse er ikke vejen

Står det til forskningspolitisk chef i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, er kortere uddannelser ikke vejen frem:

»Danmark står over for et stort behov for højtuddannede, så kan man ikke bare sige, at et stort problem med arbejdsmangel skal løses med færre, der tager en lang uddannelse,« siger hun til Jyllands-Posten den 20. januar 2011.

Færre studerende vil vælge kandidatuddannelse

En for nyligt offentliggjort undersøgelse foretaget af vikarbureauet Moment for Søndagsavisen viser, at hver femte studerende vil droppe studierne, hvis forslaget fra regeringens vækstforum bliver en realitet. Resten vil enten spare op, arbejde mere, eller gå på knæ for forældrene i håb om tilskud.

Som alternativ til disse løsninger forslår regeringens vækstforum et statsligt lån, hvor renter og afdrag trækkes fra i skat og hvor lånet tilbagebetales senest 15 år efter afsluttet uddannelse.

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste