Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Ministerens kvalitetsudvalg vil kun lade hver tredje fortsætte på kandidaten

KLUMME - Det er tid at få ministeren til at love, at studerende også i fremtiden har ret til at tage en kandidatuddannelse, når de er blevet bachelorer, mener formanden for Studenterrådet.

I torsdags fremlagde ministerens udvalg for kvalitet og relevans deres første rapport. Den foreslog, at kun en tredjedel af os skal have lov til at fortsætte på kandidatdelen af vores uddannelser. Men hvordan kan man højne uddannelseskvaliteten ved at forhindre totredjedele i at gøre deres uddannelse færdig?

Det kan man nok heller ikke.

Tilsyneladende har det såkaldte kvalitetsudvalg beskæftiget sig mere med, hvordan man kan spare på de videregående uddannelser, end hvordan man kan forbedre dem.

Men man kan ikke spare hele kandidatuddannelsen væk, så de kun bliver forbeholdt de få. Det vil sænke det generelle uddannelsesniveau i Danmark, og det vil være et stort angreb mod de bachelorer, der bliver presset ud på et arbejdsmarked, der slet ikke efterspørger dem.

I andre lande med såkaldte bachelorarbejdsmarkeder oplever man konsekvenserne, når bachelorerne i England arbejder for seks pund i timen på en pub eller arbejder gratis i organisationer og virksomheder for at skabe sig selv en vej ind på arbejdsmarkedet.

Attraktive halvtuddannede?

En kandidatuddannelse er en naturlig efterfølgelse af en bacheloruddannelse, og derfor sikrer retten til at starte på en kandidatuddannelse progressionen og sammenhængen i vores uddannelser.

Derfor er det på trods af opdelingen i bachelor- og kandidatuddannelser helt nødvendigt at tænke de to dele af uddannelsen sammen. Vi starter med den brede teoretiske fundering på bacheloren – gerne med masser af eksempler og opgaver fra den virkelige verden – og først derefter specialiserer vi os på kandidaten.

Som uddannede bachelorer er vi derfor temmeligt ubrugelige sammenlignet med professionsbachelorer, som vel er dem, vi vil skulle konkurrere med på arbejdsmarkedet – fordi de netop har den praksiserfaring og specialisering som de fleste universitetsstuderende endnu har til gode efter tre år.

Her foreslår kvalitetsudvalget så at udvide bacheloren til fire år og gøre den mere erhvervsrettet. Men jeg tror simpelthen ikke på, at man kan give os bedre muligheder for at blive dygtige og attraktive på arbejdsmarkedet ved at skære et år af uddannelserne for totredjedele af os studerende.

Derfor er den ret, vi alle sammen har, til at fortsætte på en kandidatuddannelse så vanvittigt vigtig.

Ministeren tøver

I en artikel i Politiken for nogle uger siden gjorde uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen meget ud af at sige, at vi uddannede for mange kandidater, og vi studerende har ikke kunnet få hende til at love, at vi også i fremtiden vil have ret til at afslutte vores universitetsuddannelser med kandidatgrader.

Det skal vi have have hende til nu. Hvis du vil være med til det, så følg Studenterrådet og vores aktiviteter på facebook.com/studenterraadet.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste