Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Mit ønske: En rektor der er med mig når politikerne glemmer uddannelseskvaliteten

KLUMME - KU har fået ny rektor. Studenterrådet ønsker ham tillykke med posten, og håber han har lært af sine tidligere erfaringer og vil stille sig i spidsen for et universitet, der prioriterer uddannelse i nært og forpligtende samarbejde med de studerende.

I sidste uge blev det offentliggjort hvem der skal være ny rektor på Københavns Universitet. Det ville være synd at sige at overraskelsen var specielt stor, da det viste sig at være Ralf Hemmingsen, den nuværende rektor, som blev genansat. Mere overraskelse og polemik skabte det da det kom frem at Rektor, på trods af at han fortsætter, får en klækkelig fratrædelsesbonus og muligheden at få endnu en magen til når hans ansættelse udløber om 4 år.

Jeg synes det er underligt at få fratrædelsesgodtgørelse to gange og jeg synes sådan set heller ikke det er i orden. Men når alt kommer til alt er fratrædelsesgodtgørelsen til Ralf en del af en større diskussion om hvordan man aflønner chefer i det offentlige, som ikke er super vigtig for mig i egenskab af at være studerende.

Vigtigt er det til gengæld for mig som studerende og mit universitetet, hvad Ralf Hemmingsen vil prioritere i sin kommende periode som rektor. Som universitetsloven er udformet har rektor enorm stor indflydelse universitetets udvikling: Så hvordan skal budgetterne lægges? Vil han inddrage de studerende i beslutningerne? Og kan vi regne med, at han fortsætter det gode fokus på uddannelseskvalitet?

Medbestemmelse og uddannelseskvalitet, ja tak!

En af de ting, der har været kendetegnende for Ralf Hemmingsens seneste periode som rektor, er de mange store projekter, der er sat i søen. Ikke mindst fusionen af fakulteter til kun to (Science og Sund) har påvirket dagligdagen for rigtig mange studerende på KU.

Ralf Hemmingsen beskriver det som en situation med ’nødvendig topstyring’. Vi tror, processen var blevet væsentligt bedre, hvis de studerende havde været inddraget fra start, og fusionerne var blevet grundigt gennemtænkt og ikke bare hastet igennem. Derfor glæder det os også at vi i fremtiden bliver lovet mere inddragelse. Vi håber vores rektor har lært at reel inddragelse af de studerende handler om at vi skal være med til at bestemme fra starten, især når der er tale om store beslutninger.

Samtidig håber vi, at fokus på uddannelseskvalitet og udvikling af vores uddannelser fortsat vil være centralt for rektoratets arbejde. Især det seneste år har der været en rigtig god bevægelse i retning af at prioritere uddannelse og anerkende det som vigtigt. Det har vi set med blandt andet indførsel af minimumstimetal. Ralf Hemmingsen tager det op som det første emne i sit tiltrædelsesbrev, og det er også der, det bør være. Kvaliteten af vores uddannelse er stadig ikke der, hvor vi gerne vil have den. Og vi forventer at rektor vil arbejde sammen med os om at skabe bedre uddannelser ikke kun på bachelordelen, men også på kandidaten.

Dette fokus på kvalitet i uddannelsen må ikke blive løbet over ende af politikernes hurtigere-igennem-dagsorden. I mange år har der fra politikernes side været vildt fokus på, at vi studerende skal blive hurtigere færdige. Det er vigtigt at vores rektor kan skille skidt fra kanel og vise en vej gennem uddannelserne, der ikke går på kompromis med uddannelseskvaliteten. En rektor der er med os når politikerne glemmer uddannelseskvaliteten for en snæversynet hurtigere-igennem-dagsorden.

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste