Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Når jeg bliver rektor…«

STUDENTERREKTOR – Når de studerende kommer til magten, skal universitetet tilbyde uddannelse af den højeste kvalitet. Bestyrelsen har modtaget 12 officielle ansøgninger til stillingen som rektor, men Studenterrådet har sat sig for at finde deres egen kandidat.

»Er du til guldkæder, hofbal og milliardbudgetter?« Sådan indledte Studenterrådet ved Københavns Universitet det jobopslag, som skulle lokke studerende til at søge stillingen som rektor, der i november 2013 bliver ledig.

LÆS OGSÅ: Jobopslag – bliv den nye Ralf.

Spørger man Studenterrådets formand, Gwen Gruner-Widding, er der imidlertid ikke tvivl om, at hårdt arbejde med forbedring af universitetets uddannelser bør fylde mere for den nye rektor end kostumebal hos Dronningen.

»Uddannelse skal prioriteres og være øverst på den nye rektors dagsorden. Københavns Universitet skal i fremtiden tilbyde mere undervisning og uddannelser af højere kvalitet,« siger formanden.

Opgør med pladsmangel og dårlig it

Studenterrådets rektorstilling havde ansøgningsfrist den 18. januar – samme dag som bestyrelsens – og selvom 100 deltagere havde meldt sig på facebook, valgte kun to studerende for alvor at melde sig ind i kapløbet.

Farmaceutstuderende Josefine Nørgaard har i sin ansøgning først og fremmest fokus på bedre it og mere kommunikation mellem ledelse, ansatte og studerende. På det gamle Farma har man tilsyneladende endnu ikke sluttet fred med sidste års fakultetsfusion, og Josefine vægter de nære relationer.

Søren Axel Petersen, som læser Filosofi, favner bredere og lover, at han i embedet som rektor vil sørge for at finde plads til alle universitetets mange studerende. Samtidig vil han styrke samspillet mellem forskning og uddannelse.

»God grundforskning er essentiel i et godt studiemiljø, hvor forskningsbaseret undervisning ikke blot skal være et mantra til masserne, men de studerendes mulighed for at færdes blandt aktive forskere og lære af dem. Det er sådan, de studerendes interesse for videnskaben udvikles, og det er et sådant miljø, der tiltrækker dygtige ansatte,« skriver rektorkandidaten i sin ansøgning.

Se studenteransøgningerne her (eksternt link).

Høje forventninger til ny rektor

Gwen Gruner-Widding er glad for ansøgningerne og har også rosende ord til overs for den nuværende rektors hidtidige virke.

»Der har været et voksende fokus på uddannelse under Ralf Hemmingsen, og vi er glade for at se konkrete resultater som eksempelvis indførelsen af timekravet på bacheloruddannelser. Men vi er langt fra i mål, og derfor har vi høje forventninger til den nye rektor,« siger Gwen Gruner-Widding og opfordrer de ’rigtige’ jobansøgere til at tage de studerendes bidrag seriøst. For det er nu engang studerende, der er flest af på Københavns Universitet.

De studerendes stemmer vil dog også blive hørt i ansættelsesprocessen. Hvilken kandidat, der får stillingen, besluttes nemlig egenhændigt af universitetets bestyrelse. Og her er de studerende repræsenteret ved de to studentervalgte medlemmer Mattias Friis Jørgensen og Emilie Nayberg.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste