Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Når tværfaglighed bliver et handicap

LUKNING – Det tværfaglige forskningsnetværk på Københavns Universitet (KU), Migrationsinitiativet, lukker. Netværket har været finansieret af projektmidler, som nu er opbrugt. KU's ledelse vil ikke fortsætte støtten, og hvilket fakultet skal man gå til som tværfagligt initiativ?

Rektor ved KU, Ralf Hemmingsen, vil have mere af det. Prorektor Thomas Bjørnholm har det som en af sine mærkesager. Mens videnskabsministeren lægger vægt på, at det er dét, og ikke en ny gruppeeksamen, hun vil have. Tværfaglighed er et hot ord.

På trods af det, bliver det tværfaglige Migrationsinitiativet nu lukket, fordi KU’s ledelse ikke vil fortsætte med at give økonomisk støtte til netværket.

Paradoksalt system

Migrationsinitiativet har gennem de sidste tre år samlet migrationsforskere og studerende på tværs af fakulteter og institutter på universitetet og arrangeret forelæsningsrækker, seminarer, kurser og workshops.

Projektet var finansieret af KU’s temapakke-program. Og selv om netværket har sparet så meget på pengene, at de kunne overleve et år ekstra, er posen med penge nu tom.

Flere forskere fra Migrationsinitiativet har modtaget eksterne forskningsmidler, men de mener ikke, det er muligt at søge fonde om midler til selve netværket.

»Det er et internt universitært anliggende at skabe gode vilkår for tværfagligt samarbejde på universitetet, og man kan derfor ikke forvente, at det skal finansieres af eksterne midler,« siger Karen Fog Olwig, professor ved Institut for Antropologi og faglig leder af Migrationsinitiativets styregruppe, og fortsætter:

»Der bliver gjort så meget ud af, at vi skal have mere tværfagligt samarbejde på universitetet. Men når man så laver et tværfagligt samarbejde, som vi har gjort, er man meget handicappet. For hvilket fakultet skal betale, når vi er forskere fra syv forskellige fakulteter?«

Et skridt tilbage for KU

Migrationsforskning er ifølge Karen Fog Olwig grundlæggende et tværfagligt område, der ikke hører til et bestemt fag, men derimod ligger i det spændende grænseland mellem fagene.

»Når man vælger at nedlægge det tværfaglige forum for forskningen, kommer migrationsforskningen igen til at foregå fragmenteret på de individuelle institutter, og synergieffekten ved at kombinere de forskellige tilgange til problemstillingerne forsvinder,« skriver Migrationsinitiativets styregruppe i et indlæg her på universitetsavisen.dk.

LÆS: Åbent brev fra Migrationsinitiativet til rektor på Københavns Universitet

Karen Fog Olwig lægger samtidig vægt på, at flere anerkendte universiteter, som Oxford og Harvard, har centre for migrationsforskning. Derfor mener hun, at det er et skridt tilbage for KU, at universitetet ikke længere har et initiativ inden for feltet. Migrationsforskning er nemlig et topaktuelt område.

»Globalisering og den øgede mobilitet er blandt vores vigtigste samfundsudfordringer nationalt og globalt, og der er brug for at tænke nyt, tværfagligt og på tværs af traditionelle barrierer,« skriver styregruppen i deres indlæg.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste