Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

NBI’s emeritusser: Store tanker på stadig mindre plads

Fælleskaber — Som forsker på Niels Bohr Institutet er det kutyme at gå på pension, når man fylder 70. For mange af fysikerne betyder det dog langt fra et farvel til instituttet. De fravælger et velfortjent otium til fordel for at arbejde videre med fysikkens gåder. Også selvom kontorpladsen svinder ind fra år til år.

»Mit kontor er blevet mindre og mindre,« siger Hans Bøggild med et grin.

»Jeg havde et meget stort og fint kontor, da jeg var 70. Det fik jeg lov at beholde i to år efter min pension, men nu er jeg rykket ned i et lille hummer ved siden af kaffemaskinen. Det er nu også okay.«

Den i dag 80-årige fysiker kommer direkte fra efterårets første forskergruppemøde, da Uniavisen møder ham på Blegdamsvej. Ligesom de øvrige emeritusser på Niels Bohr Institutet, har han sagt farvel til sin løn og sit store kontor for at kunne fortsætte med at forske og undervise efter pensionsalderen.

»Det holder man jo ikke op med at interessere sig for bare fordi man bliver 70.« siger Hans Bøggild.

Fagligt fælleskab

Pladsen i de sagnomspundne bygninger på Blegdamsvej er trang og for at gøre plads til nye ansættelser, må de pensionerede forskere rykke sammen på stadig mindre delte kontorer.

Alligevel fortsætter den videnskabelige aktivitet.

Sidste år var instituttets 43 emeritusser afsendere på 154 fagfællebedømte videnskabelige artikler plus et hav af videnskabelige indspark i offentligheden. Og så spiser de frokost sammen mindst en gang om måneden. Mindst.

I efterårets magasin, der allerede ligger i standerne på campus, kan du læse hele historien om fællesskabet blandt Blegdamsvejs originale gangsters.

Seneste