Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Norsk million til københavnsk diabetesforsker

NAVNE - Panumprofessor Jens Juul Holst er af Universitetet i Oslo blevet tildelt den lille medicinske nobelpris, Jahreprisen.

Vores norske søsteravis UniForum, Nettavis for Universitetet i Oslo, skriver at Anders Jahres store medicinske pris for 2013 på 1 million kroner går til professor Jens Juul Holst for hans banebrydende bidrag til behandling af type 2 diabetes.

Jens Juul Holst er professor på Biomedicinsk Instituts Afdeling for Endokrinologisk Forskning. Med prisen hædres han for sit samlede pionerarbejde inden for medicinsk forskning, men i særdeleshed for sit arbejde med tarmhormonet GLP-1.

Universitetet i Oslo begrunder pristildelingen i en pressemeddelelse:

Professor Jens Juul Holst har isoleret og karakteriseret det glukagonlignende peptid GLP-1, et hormon som udskilles af visse tarmceller og som regulerer blodets glukoseniveau. Han har vist at GLP-1 og metabolitter heraf kan bruges til at stabilisere glukoseniveauet i blodet hos patienter med type 2 diabetes, og hans forskning har ført til udvikling af nye lægemidler som er af stor betydning i behandlingen af denne folkesygdom.

”Det er jo en af de største skandinaviske priser, det er utrolig mange penge. Det er ret fantastisk, der findes ikke meget større anerkendelse. Det er lidt af et højdepunkt!” siger Jens Juul Holst til nyheder.ku.dk.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste