Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ny bygning skal løse pladsmangel på Samfundsvidenskab

NYBYGGERI – Center for Sundhed og Samfund har fået en arkitekttegnet bygning med tre store auditorier placeret ud mod Gammeltoftsgade på det tidligere Kommunehospital. Indvielsen faldt sammen med fejringen af hospitalets 150 års jubilæum.

Center for Sundhed og Samfund (CSS), på det tidligere Kommunehospital, hvor Det samfundsvidenskabelige Fakultet og Institut for Folkesundhedsvidenskab holder til, har fået en helt ny arkitekttegnet bygning på hjørnet af Øster Farimagsgade og Gammeltoftsgade.

Den nye ‘bygning 35’ blev indviet af Københavns Universitets (KU) bestyrelsesformand Nils Strandberg den 20. september i forbindelsen med, at Kommunehospitalets 150 års jubilæum blev fejret med en stor reception og taler.

Se billeder fra indvielsen

Jeudan har været bygherre på projektet og er også ejer, men KU lejer størstedelen af den nye 5.160 kvadratmeter store bygning, der indeholder tre auditorier med plads til i alt 700 studerende i kælderen, et caféområde, undervisningslokaler, kontorer til Institut for Statskundskab og Økonomisk Institut på første og anden sal og en ny Faculty Club på øverste etage.

Den kommunale børneinstitution Den Grønne Kastanje lejer sig ind på 750 kvadratmeter.

Pladsmangel

Erwin Koster Kristensen, driftschef for Campus Service City, forklarer, at det var blevet nødvendigt med mere plads, fordi CSS kun havde et enkelt stort auditorium til fælles forelæsninger.

Økonomi, Psykologi og Statskundskab har alle hold med mange studerende, så det hang ikke sammen.

Det primære ønske til bygherren fra KU’s side var derfor også at få nye auditorier af en passende størrelse. Der er 300 sæder i det største og 176 sæder i det mindste.

Harmoni med det gamle

Københavns Kommunes og Kulturstyrelsens krav var, at byggeriet skulle harmonere med de gamle hospitalsbygninger, der er fredede.

Opgaven med at indpasse byggeriet i Chr. Hansens gamle byzantinsk inspirerede anlæg gik til Erik Møller Arkitekter.

»Resultatet er en bygning, der med sin præcise form og innovative brug af traditionelle materialer tydeligt signalerer modernitet, samtidig med at den respektfuldt tilpasser sig det eksisterende anlæg,« skriver arkitektfirmaet på sin hjemmeside.

Moderne elementer

Jeudan-direktør Peter Spøer kalder i en artikel i bladet ‘Fagligt fokus’ resultatet en moderne fortolkning af gamle bygninger.

Der er blandt andet blevet brugt mursten i præcis de samme farver, som de gamle bygninger er opført i.

Dimensionerne på vinduerne er også som på det gamle hospital, og det store sydvendte skiffertag er ligeledes holdt i samme mål og formater som på de eksisterende bygninger.

Til gengæld er der lagt et stort antal solceller i taget, og arkitekterne har valgt at sætte murstenene på højkant med fremspring af stenene, så der opstår skygger, og overfladen dermed bliver mere levende.

clba@adm.ku.dk

Seneste