Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nye grove beskyldninger i Penkowa-sag

ANGREB - Brød institutleder Albert Gjedde sin tavshedspligt ved at bagtale Milena Penkowa over for en DR-journalist? Eller truede journalisten tværtimod med at sværte institutlederen til, hvis han ikke ville medvirke til at redde Milena Penkowas rygte i en tv-udsendelse?

Leder af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi Albert Gjedde går rundt og bagtaler sin medarbejder Milena Penkowa over for journalister.

Det påstår Milena Penkowa over for Universitetsavisen, og hendes udsagn bekræftes af en tidligere medarbejder i DR, Berit Wheler, der hævder at have mødtes med Albert Gjedde i Århus i september 2010, hvor han åbenhjertigt fortalte om, at en stor sag mod Milena Penkowa var undervejs.

Albert Gjedde har en helt anden version af forløbet, og siger, at han tværtimod blev udsat for ren afpresning af DR-journalisten, der ville have ham til at medvirke i en udsendelse, der havde til formål at rense Penkowas gode ry og rygte.

Ville advare mod Ekstra Bladet

Berit Wheler beretter, at hun indtil efteråret 2010 var tilrettelægger på programmer som Ha’ Det Godt, hvor hun lavede udsendelser med blandt andre Milena Penkowa og Albert Gjedde.

Penkowa blev i foråret 2010 suspenderet på grund af en personalesag, som Wheler trods navneforbud uden det store besvær kunne finde ud af, hvad handlede om. Wheler fortæller, at hun bad om at mødes med Albert Gjedde, for at fortælle ham, at en af hans ansatte optrådte på nettet med navns nævnelse i en sag, der kunne skade både hans medarbejder og hans institut.

»Jeg vidste fra en veninde på Ekstra Bladet, at de havde tænkt sig at køre en hetz mod Milena og Albert, og det syntes jeg ikke, at de to havde fortjent. Så som en vennetjeneste ringede jeg til Albert, der ligesom mig bor i Aarhus,« siger hun.

Svindler eller helgen

De to mødtes ifølge Berit Wheler på Café Jorden i Aarhus, hvor hun fortalte Gjedde om sine bekymringer. Institutlederen bemærkede, at Milena Penkowa også er »en kontroversiel person,« siger Wheler.

»Han sagde, at han faktisk havde fået nogle henvendelser fra folk, der anklagede hende for at lavet uredelighed i sin forskning. Han sagde, at der var noget på vej, og at det var noget stort.«

»Han sagde, at når sagen var overstået, ville Milena enten blive set som en helgen eller som skyldig i det største svindelnummer i dansk forskningshistorie,« fortæller Berit Wheler.

»På det tidspunkt sad jeg og tænkte: Gud, hvor er han egentlig en rådden mand. Sidder han virkelig der og fortæller mig om en af sine medarbejdere på den måde?«

DR burde vise påpasselighed

Institutleder Albert Gjedde bekræfter, at han har talt med Berit Wheler i Aarhus. Men hans udlægning af mødet er en helt anden. Gjedde medvirker nu og da i tv-udsendelser, både om faglige emner og som deltager i den offentlige debat. Men i dette tilfælde indbød DR ham til møde under falske forudsætninger, siger han.

Ifølge Gjedde går det op for ham på mødet, at Berit Whelers egentlige ærinde er at producere en udsendelse, der skal rense Milena Penkowa for uretmæssige anklager. Her skal Albert Gjedde medvirke, hvilket han afviser. Wheler har altså på dette tidspunkt allerede nævnt, at disse anklager findes, men hun vil alligevel vide, hvorfor Gjedde afviser deltagelse.

»Jeg fortalte, at jeg havde gode grunde, og at jeg følte en vis pligt til at anbefale DR som public service organ at udvise påpasselighed.«

Med os eller imod os

Han fortæller, at Berit Wheler greb til trusler.

»Under foregivende af at ville diskutere en medvirken i et program, kom det frem, at DR havde planer om en dokumentar, som skulle rense hendes navn,« siger Albert Gjedde.

»Ville man ikke deltage i det, skulle man vente at se sig selv udhængt som deltager i et komplot, der gik ud på at knuse Penkowa.«

Af tre e-mails, som DR sendte til Albert Gjedde mellem 26 august og 7. september, fremgår, at tv-stationen ønskede hans hjælp til eller medvirken som ekspert i en udsendelse, hvor man vil undersøge, om det kan måles på hjernen, »hvornår man har det godt.« I disse mails, som Universitetsavisen er i besiddelse af, nævnes intet om Milena Penkowa.

Gjedde tilføjer, at Berit Wheler havde fortalt ham, at deres møde var fortroligt, men at han ikke længere føler sig forpligtet heraf, når hun selv har fortalt om det til Universitetsavisen.

Penkowa er blevet en veninde

Berit Whelers udsendelse blev ikke realiseret, og Universitetsavisen ville ikke have været opmærksom på historien, hvis ikke Milena Penkowa havde berettet, at hendes tidligere chef på KU »holdt møder i Aarhus om hende.«

Universitetsavisen har spurgt Wheler, hvorfor hun ikke gik til torvs med sine alvorlige beskyldninger allerede i september. Hun siger:

»Jeg er jo både dum og tonedøv og alt mulig andet, og i mellemtiden fandt jeg ud af, at jeg skulle ud af faget.«

Berit Wheler sagde efter eget udsagn op på DR kort efter mødet i september, fordi det var svært at bedrive journalistik under DR’s voldsomme sparerunder. Hun er vendt tilbage til en tidligere karriere som sygeplejerske.

»Det eneste jeg tænkte dengang var, at jeg hellere måtte få fat i pigen, for uanset hvad hendes forbrydelse måtte være, så var der ingen mennesker, der fortjener, at deres chef sidder og fortæller sådan nogle ting.«

Wheler fortæller, at hun er kommet til at betragte Milena Penkowa som en veninde.

chz@adm.ku.dk
ser@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste