Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Nye KUA afslører sig som hyggeligt

FESTIVAL - Humanisterne holder 'det akademiske års ubetinget mest faglige begivenhed' i disse dage. Arrangementet er i hvert fald meget farverigt.

Det er her, det foregår på KUA lige nu. Det er en grå morgen i et gråt rum, men her dufter af nybrygget kaffe, og der lyder en forventningsfuld summen fra de mere end 100 fremmødte, som venter på, at årets IKK Festival, »(Af)sløringer«, bliver skudt i gang.

»Vi har samlet de stærkeste forskere og mest spændende kunstnere til at flå maskerne af hinanden og tage nye på«, siger én af de otte piger, der er gået op på scenen for at byde velkommen.

Det er andet år, at studerende fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab har arrangeret en todagsfestival, der ambitiøst markedsføres som »det akademiske års ubetinget mest faglige begivenhed«.

Om ikke andet er det i hvert fald den mest farverige.

»Vi skal være lige, men ikke ens«

»Det er lidt tidligt på dagen til en brandtale,« indleder lektor Tania Ørum, der er inviteret til at åbne ballet og afsløre sit forhold til rødstrømpe-bevægelsen. I den anledning har hun iført sig læderbukser, lange røde støvler og et badge med en knyttet rød hånd.

Efter at have bekendt, at hun som grøn rødstrømpe læste Jane Austen, maler hun et billede af feminismens udvikling fra 70’erne og frem. Vi hører blandt andet om performance-gruppen »kussemosen«, der udsprang af det studenterpolitiske miljø på Litteraturvidenskab, og ser på gamle billeder af kendte ansigter på instituttet.

»Vi skal være lige, men ikke ens«, afrunder Tania Ørum efter en kortere fremlægning af Judith Butlers begreb om hetero-normativitet og bagsiden af senkapitalismens individualisering. Publikum bifalder.

»Ideologisk smalkost«

I sine sædvanlige seleophængte cowboybukser overtager digteren Søren Ulrik Thomsen mikrofonen: »Som ung betragtede jeg mig selv som et spændende undtagelsesmenneske. Det skulle vise sig, at jeg i netop dén henseende ikke var nogen undtagelse.«

De næste 45 minutter afromantiserer Søren Ulrik Thomsen på stille vis studenteroprørerne som en generation, der »drev af sted på tidsånden og holdt sig oppe på en ideologisk smalkost af selvovervurdering og foragt for hr. Hansen«.

IKK Festivalen lader til at komme uden om den fælde. Selvfølgelig appellerer festivalen til et særligt segment, men hjemmebagte kager, og gamle Frem Cola-flasker med blomster i hiver det hele ned på et hyggeligt plan.

Kom selv og se

Resten af torsdagens program spænder fra »sångar på svenska« med pianist Fredrik Mellquisti i Roland Bar over forfatteren Josefine Klougarts fortællinger om destruktive, seksuelle forhold til kunstnerduoen HESTHESTs video-installation »Lystløst Velvære«.

Fredag kan man foruden at deltage i en række akademiske sessioner forlyste sig med kortfilmen »Lille Panda,« der handler om en panda, hvis far har store psykiske problemer, eller selv tage teten og afsløre sine kunstneriske evner under en open mic-session i Roland Bar.

Om aftenen er der maskeradefest, hvor man blandt andet kan opleve mOOnbird – efter sigende halvt fugl, halvt menneske – spille musik fra de varme lande. Men nu skal det hele selvfølgelig ikke afsløres på forhånd.

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste