Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Nye studerende afvises i døren til velkomstfest

OVERBOOKING - KU planlægger at afvise studerende, som gerne vil deltage i deres egen immatrikulationsfest. Selv om de har billet.

Københavns Universitet holder kun en enkelt fest for alle sine nye studerende, nemlig immatrikulationen 31. august. Til gengæld er alle 7.415 nyoptagne inviterede. Hvis de vil deltage, skal de udskrive en billet til arrangementet fra en særlig hjemmeside, eller gemme den i deres smartphone, hvis de har sådan en.

Universitetet fører ikke regnskab med, hvor mange af de nye studerende, der printer en adgangsbillet, så i princippet kan de gøre det alle sammen.

Plads til i alt 910

Sidste år mødte godt to tusind gæster op. Da KU i 2012 har optaget flere studerende end nogensinde før, bliver årets immatrikulation, hvor rektor trykker hver ny studerende på næven, mens dekanerne svinger deres kåber til korsang og pomp, alt andet lige større endnu.

Immatrikulationen foregår i to runder klokken 15.00 og 16.30 i KU’s gobelin-behængte festsal. Den kan rumme 455 stående personer ad gangen (lidt flere, hvis man ikke underordner sig brandmyndighedernes bestemmelser), men altså langt under de over tusind mennesker, der kan ventes til hver runde.

Sidste år var det Studenterrådets frivillige, som hjælper KU med at afvikle arrangementet, der havde den utaknemmelige opgave at guide de afviste direkte videre til after party i Lindegården bag universitetets hovedbygning. Her vil der i år være en gratis sponsorpølse at få og mulighed for at købe øl.

Studenterrådet vil ikke være dørmænd og afvise

Meldingen fra Studenterrådet er, at mange immatrikulationsgæster sidste år var skuffede og overraskede over at gå glip af det traditionelle håndtryk med rektor, ikke mindst fordi de jo havde en billet.

»En del af Studenterrådets frivillige havde det sidste år dårligt med at afvise folk ved et velkomstarrangement,« siger Studenterrådets formand Bjarke Lindemann Jepsen.

Derfor har Studenterrådet i år ikke leveret frivillige til at bemande døren ved immatrikulationsfesten, men de frivillige har stadig opgaver ved den del af festen, der foregår i Lindegården.

Københavns Universitet skriver faktisk selv på en hjemmeside, at man inviterer betydeligt flere til immatrikulation, end man reelt kan modtage. »Der er desværre begrænset antal pladser til velkomsten i Festsalen. De, som ikke kan få adgang, er velkomne til at gå direkte ind i den tilstødende Lindegård,« som det formuleres på hjemmesiden for årets arrangement. Det fremgår dog ikke klart af teksten, at der faktisk er tale om, at man kan blive afvist, selv om man har billet.

KU forsvarer sig: færre gæster tidligere

Ifølge KU’s kommunikationsafdeling, der arrangerer immatrikulationen, var det høje antal deltagere i 2011 en sjælden undtagelse. Vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel, skriver i en e-mail til Universitetsavisen, at 2011’s immatrikulation var den første i 10 år uden plads til alle. Han skriver også, at KU tidligere har afholdt en ekstra tredje modtagelsesceremoni for de studerende, men at fremmødet var skuffende. Så man gik tilbage til kun at modtage to hold.

»Hvis KU igen i år oplever, at der er for mange mennesker, er det aftalt med rektor, at vi går tilbage til tre,« skriver Jasper Steen Winkel.

Han medgiver, at en mulighed kunne være at flytte immatrikulationen udenfor, hvor der vil kunne være plads til alle, men skriver:

»Det er svært at holde et arrangement kun for KU-studerende på pladsen. Mange andre vil strømme til. Og hvis det regner, er det ikke så smart. Der er tradition for, at de nye studerende inviteres ind og oplever den højtidelige stemning i festsalen. Den kan ikke opleves fra Frue Plads.«

Børnefestival optager Frue Plads

Det ville i øvrigt ikke lade sig gøre at rykke ud foran hovedbygningen dette år, for også her bliver pladsen trang for de studerende, som står i kø til deres modtagelsesfest.

Københavns Kommune har nemlig udlånt Frue Plads til en kunstfestival for børn, der holder åbningsfest netop den 31. august. Skoleklasser i hele hovedstadsområdet er indbudt, og arrangørerne oplyser, at der ventes mindst 500, måske 1.000 eller flere, deltagere, samt musik.

Dertil kommer, at en del af pladsens areal er optaget af et stort gesamtkunstwerk, som børnene har bidraget til.

De internationale studerende har deres egen immatrikulationsceremoni, der finder sted umiddelbart inden de øvrige. Her meldes ikke p.t. om pladsproblemer. KU optager adskillige hundrede internationale, men det præcise tal for 2012 foreligger ikke endnu.

chz@adm.ku.dk

Seneste