Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Nye studerende lagde ud med en fest

STUDIESTART – Der var både fest og fordybelse på programmet, da Studenterrådet bød en ny årgang af KU’er velkommen til studielivet. Omkring 2.000 russer kom for at møde rektor, tutorer og ikke mindst hinanden.

En farverig folkevandring bevæger sig nordpå fra Nørreport. Dreadlocks, crewcuts og sideskilninger, huer, hatte og slør går nordpå ad Voldgaden i klynger, mellem Kongens Haves gule mure og Botanisk Haves grønne krat.

Ud af en taxa stiger en hvid skjorte med lyst hår og lange ben i sorte gamacher med mobilen klæbende til øret. Hun stiller sig i køen med et par tusind nye medstuderende på Københavns Universitet, der i aften for første gang dypper tæerne i deres nye liv som studerende.

Universitetet er andet end bøger

Studenterrådet har inviteret kommende studerende fra alle 69 bacheloruddannelser til rusarrangement på Københavns Universitets Geocenter, og mindst en fjerdedel af årets 7.040 nye KU-studerende er mødt op. Køen krummer som en hestesko på den kvadratiske plads foran indgangen.

De studerende ser hinanden an med en blanding af generthed og forventning. I aften er de fleste mest optagede af at møde deres medstuderende, piger og drenge. Faget er valgt for længst efter grundig overvejelse, så i aften er det nysgerrigheden efter alt det andet ved studierne, der driver værket.

»Det er jo en hel livsstil, man går ind til,« siger Emilie Kirk, der begynder på Statskundskab, og hendes holdning genlyder fra højeste sted.

»Et universitetsstudium er andet end bøger – det er også fester, fredagsbarer, debatarrangementer, studieture og de mange foreninger, der er på universitetet,« siger rektor Ralf Hemmingsen i sin velkomst. Og dét afspejler Studenterrådets arrangement, der både rummer iPod-battle, fadøl og DJ til midnat.

Viden: at mestre et lyssværd

Men viden er også alvor. Den er en økonomisk vækstmotor, og forskning og fakta er et vigtigt værn mod fanatisme og irrationelle strømninger. Derfor er universitetet en kulturbærende kraft i samfundet, siger rektor. Og derfor er det vigtigt, at de studerende tager aktivt del i samfundet med viden og lægger sig i selen i deres studier.

»I skal som Luke Skywalker i Star Wars finde kraften – ikke mindst ved at gøre en stor indsats selv,« opfordrer Ralf Hemmingsen.

Studenterrådsformand Ea Busch-Petersen efterfølger rektor på talerstolen med en hyldest til universitetets mangfoldighed. Men hun siger samtidig, at KU skal være endnu mere rummeligt, så det reelt afspejler hele samfundet.

»KU skal være universitet for alle, på tværs af baggrund, geografi og køn.«

Netop dét indtryk får man da også denne aften, hvor Geocenters cirkelrunde aula ligner en spraglet lagkage i fire lag – fyldt med studerende, både på gulvet og på tre balkoner.

Mega nice aften

Efter en fagopdelt session, hvor de studerende møder deres tutorer og bliver introduceret til deres egne institutter, åbner kantinen. Det samme gør fire fadølsbarer, og snart efter bliver lydtrykket fra anlægget massivt, mens farvede lamper gør salen til en gigantisk natklub.

Festen begynder med en miniversion af Studenterhusets iPod-battle mellem fakulteterne, og resten af aftenen står dj Simon Dokkedal bag pladespillerne. Imens gør de studerende på gulvet alt, hvad de kan, for at leve op til den sidste opfordring fra Studenterrådets konferencier:

»Ha’ en mega fed studiestart og en mega nice aften!«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste