Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Nyt 885-millioners center skal bidrage til undervisning

MEGAGAVE - Novo Nordisk Fonden donerer 885 millioner kroner til nyt forskningscenter på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Dekanen vil integrere det nye center med fakultetet

Så har Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) på Københavns Universitet (KU) gjort det igen. Scoret en stor privat donation til forskningen på fakultetet.

Der er dog god grund til at glæde sig ekstraordinært denne gang. Donationen fra Novo Nordisk Fonden er med sine 885 millioner kroner nemlig noget ud over sædvanlige.

Med de mange millioner i ryggen vil KU etablere et nyt internationalt metabolismecenter The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, der skal forske i livsstilssygdomme som type 2 diabetes og fedme-relaterede lidelser, der verden over er i voldsom vækst.

Ulla Wewer, dekan på Sund, glæder sig først og fremmest over, at det er lykkedes at hente den enorme donation, der vil løfte dansk forskning op i den absolutte top og gøre København til en global magnet for forskning i metabolisme.

Center skal integreres

Fakultetet har allerede tilknyttet fem forskningsledere fra den internationale scenes absolutte top, og ifølge dekanen vil flere topforskere følge efter. Centret skal i alt have et sted mellem 150 og 200 ansatte.

Ulla Wewer forklarer, at hun lægger stor vægt på, at det nye center bliver integreret med resten af fakultetet. Der vil derfor som et nyt tiltag blive ansat en uddannelsesansvarlig på centret, så forskningen kan være med til at løfte fakultetets uddannelser.

»Centret må ikke blive en silo uden tilknytning til resten af fakultet. Det skal være med i fælles uddannelsesinitiativer, og forskerne skal bidrage til undervisningen på forskellige niveauer,« siger Ulla Wewer.

Store byggeplaner

Bevillingen indeholder ikke penge til overhead, altså til husleje og andre administrative følgeomkostninger, men ifølge dekanen er der afsat midler på budgettet til visse former for administration og aflønning af kontorpersonale.

Der er til gengæld ikke noget krav om medfinansiering fra fakultetets side, ud over at det skal skaffe den nødvendige plads til det nye center.

Det åbner den 1. oktober i år, men på længere sigt er det planen, at det skal placeres i det nybyggeri, der planlægges på Panum, der skal rumme cirka 35.000 kvadratmeter, fortrinsvis til laboratorier. Der er bevilget 985 millioner kroner til formålet, og der udskrives en international arkitektkonkurrence i april.

Ifølge Sund-dekanen kommer cirka halvdelen af fakultetets indtægter fra eksterne bevillingsgivere som forskningsråd og fonde, men at universiteterne selv skal ud og skaffe deres penge er et arbejdsvilkår, som de må leve med, mener Ulla Wewer.

»Jeg synes, at det er modigt og visionært at donere sådan et kæmpe beløb. Det viser, at Novo Nordisk Fonden har forståelse for at grundforskning er nødvendig og har tillid til, at vi kan løfte opgaven. Der følger jo ikke andre krav med, end at vi skal levere forskning af international klasse,« siger Ulla Wewer.
clba@adm.ku.dk

Seneste