Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Nyt stipendium lokker studerende til udlandet

UDLANDSSTIPENDIUM - Mange universitetsstuderende benytter sig i dag af muligheden for at få betalt hele eller dele af uddannelser i udlandet med det nye udlandsstipendium

762 studerende læser lige nu på et universitet i udlandet på den danske stats regning.

Med den nye udlandsstipendieordning er det nemlig blevet muligt at tage sit taxametertilskud med til udlandet, og på den måde betale de ofte høje studieafgifter, der er på udenlandske universitetsuddannelser.

Knap en tredjedel af de studerende, der har fået udlandsstipendier, tager en hel kandidatuddannelse i udlandet. Resten nøjes med at læse en del af deres uddannelse under fremmede himmelstrøg med den seksten måneder gamle stipendieordning.

Sander: Flere skal ud

Udlandsstipendieordningen blev indført i 2008 som del af globaliseringspuljen for at få flere studerende til at rejse ud under deres studier. Og dette ser ud til at være lykkedes.

Mens antallet af studerende indskrevet på en hel kandidatuddannelse i udlandet har været faldende siden 2002, steg antallet efter ordningens indførelse med 26 procent fra 328 til 414 studerende. Over halvdelen af dem får udlandsstipendier.

»Det er rigtig godt, at udlandsstipendieordningen ser ud til at være blevet positivt modtaget af de danske studerende. Men jeg ser gerne, at endnu flere benytter sig af muligheden for at tage ud og tilegne sig kompetencer på en udenlandsk uddannelse,« siger videnskabsminister Helge Sander.

KU oplever stigning

På Københavns Universitet har man det sidste år oplevet en stigning i antallet af studerende, der læser i udlandet på en af de eksisterende samarbejdsaftaler.

»Om den øgede interesse for at komme til udlandet skyldes udlandsstipendiet, er svært at sige. Men vi fornemmer, at det er noget de studerende tager med i deres overvejelser. Vi tror det har givet en stigning af personer, som tager på selvarrangeret ophold, fordi det har gjort det muligt at læse på nogle universiteter, der koster lidt mere,« siger Line Gregersen, fuldmægtig på Det Internationale Kontor på KU.

Hun vurderer, at man fra KU’s side har hjulpet omkring 230 studerende til udlandet med udlandsstipendieordningen.

mahp@adm.ku.dk

Seneste