Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Orhan Pamuk får Sonningprisen

HÆDER - Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk modtager Sonningprisen i 2012.

Den 59-årige Orhan Pamuk har udført et ‘fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur’ hedder det i Sonningprisens begrundelse. I Pamuks indstilling står der videre, at:

‘Orhan Pamuks største bidrag til den europæiske kultur er hans åbenlyse udfordring af de grænser, der trækkes omkring den og hans tydeliggørelse af de mange muligheder, der er for at overskride disse kulturelle grænser.’

Kulturel brobygger

Pamuk er en af Tyrkiets væsentligste moderne forfattere. Et gennemgående træk ved hans forfatterskab er modsætningen mellem øst og vest. En modsætning, der ifølge Pamuk ikke kan eller skal løses, men i stedet skal ses som en fordel.

Hans arbejde indeholder derfor en stærk tro på et Europa med færre kulturelle grænser – et rummeligt Europa som ikke behøver at vælge mellem øst og vest, men derimod kan forene de to.

I pressemeddelelsen fra KU står der, at ‘Pamuk bruger aktivt sit forfatterskab til at fortælle om Tyrkiets søgen efter en egen identitet og om dets bevægelse i retning mod et mere moderne vestligt orienteret land. Set med europæiske øjne gør Pamuks interesse for emner som kulturel forandring og multikulturel sameksistens, hans forfatterskab særligt interessant og stadigt mere aktuelt.’

Sonningpris bliver uddelt hvert andet år af Københavns Universitet. Modtageren får foruden æren en million kroner. Ohran Pamuk får sin pris den 26. oktober i Festsalen på Frue Plads.

Seneste