Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

På mandag afslører de Inge

Afsløring — Der står en mystisk blå monolit på Frue Plads. På mandag klokken 11.15 bliver plastikindpakningen fjernet.

Hun er en af Danmarks største videnskabskvinder gennem tiden. Hendes beskrivelse af jordens indre – at den har en solid inderste kerne – står som en af geologiens vigtigste opdagelser i det 20. århundrede. Og alligevel er Inge Lehmann, som blev født i 1888 og døde 105 år senere, stort set ukendt i den brede danske befolkning – i hvert fald når man sammenligner med koryfæer som Niels Bohr, H. C. Ørsted og Ole Rømer.

Det forsøger KU at råde bod på mandag den 15. maj, når de – med hjælp fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind – afslører en nyt monument på Frue Plads udført af billedkunstneren Elisabeth Toubro.

Monumentet er ifølge kunstneren en »abstrakt skulptur, der visuelt fortolker Lehmanns opdagelse af, hvordan jordens hårde kerne afbøjer de seismiske bølger« (kilde: ku.dk) – og den bliver placeret i forlængelse af den stribe af buster af kendte danske videnskabsmand, som bevogter hovedbygningen på Frue Plads. Nærmeste nabo: Niels Bohr.

En festdag for Inge Lehmann

Selve afsløringen er programsat til kl. 11.15. Fejringen af Inge Lehmann starter dog allerede kl. 10, når prorektor Lykke Friis byder velkommen i festsalen på Frue Plads.

I løbet af de følgende tre timer vil en række forskere fortælle om Inge Lehmanns opdagelser og sætte dem i videnskabshistorisk kontekst – og hendes slægtning Tyge Lehmann vil i en samtale med Lykke Friis give ‘highlights fra familien’.

Man kan se hele programmet og tilmelde sig til arrangementet her.

 

Seneste