Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Parkeringsforbud skaber frustration blandt studerende

Studerende må ikke længere parkere ved Søndre Campus. Flere fortæller at de har indrettet deres liv efter at kunne komme ind til studierne i bil.

»Det vil fremover ikke være muligt for studerende at få parkeringstilladelse til pladserne på Søndre Campus,« lyder den besked, der 24. oktober blev sendt til de studerende på Søndre Campus.

Meldingen er kommet bag på en del af de studerende, der med kort varsel har skullet finde en anden løsning end bilen, når de skal til og fra campus.

Engelskstuderende Tine Andersen siger, at bilen er nødvendig for at få hendes dagligdag til at fungere. Hun siger også, at hun undrer sig over, at der ikke har været en dialog om parkeringsforholdene på campus.

»Først og fremmest valgte jeg at læse engelsk herude, fordi man netop kunne parkere. Så det er lidt ironisk, at det her sker,« siger Tine Andersen, som bor i Kyndeløse Sydmark cirka 65 km fra universitetet og benytter p-pladserne dagligt.

Hun fortæller, at bilen er vigtig for hende at have, ikke mindst når hun kører sin 91-årige mormor til lægen, ud at handle m.v. Hun kalder campus-ledelsens beslutning »meget aggressiv« og siger, at hun undrer sig over, at der ikke har været fremlagt alternative løsninger på områdets parkeringsproblemer.

For mange vil have bilen med

Ifølge ledelsen på Søndre Campus skyldes forringelsen for de studerende, at der er sket en markant søgning i p-tilladelser, og at universitetet har modtaget klager fra undervisere, der mangler en parkeringsplads.

Det er ikke fordi vi er dovne, at vi tager bilen, det er fordi det er nødvendigt.

Martin Stensbøl, studerende

Fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen siger, at ledelsen ikke overvejede andre muligheder end et stop for studenterparkering, og at det i forvejen er et særsyn på Københavns Universitet, at studerende kan parkere ved deres undervisningsbygninger.

»Vi har en meget lav parkeringsnorm herude,« siger han. »Givet at vi er det eneste campus på hele KU, der har tilbudt p-pladser til studerende, så var det nærliggende at overveje den mulighed at afskaffe tilladelserne, og det var så det vi gjorde.«

Martin Stensbøl, der studerer russisk på Det Humanistiske Fakultet på Søndre Campus, siger, at han var til et åbent hus-arrangement på universitetet i sommer og dengang fik oplyst, at der var mulighed for parkering på campus.

Det blev en af de pragmatiske grunde til, at Martin og hans hustru valgte at skifte lejligheden i Nordvest ud med et hus i Stenlille cirka 80 km væk fra Søndre Campus, siger han.

»Det er ikke fordi vi er dovne, at vi tager bilen, det er fordi det er nødvendigt,« siger Martin Stensbøl.

Ledelsen: Vi er ikke et p-firma

Ifølge Martin Stensbøl og Tine Andersen har Søndre Campus et problem med “lånehajer”; rygterne vil i hvert fald vide, at studerende har skaffer sig p-tilladelser og videregiver dem til andre, hvilket, hvis det er sandt, lægger ekstra pres på mængden af pladser.

Det her er en forsknings- og uddannelsesinstitution, det er ikke et parkeringsfirma. Så det gider vi simpelthen ikke bruge tid på.

Kristian Boye Petersen, fakultetsdirektør

Rygterne om lånehajer kan dog hverken be- eller afkræftes af ledelsen.

»Det skal jeg da ikke udelukke er forekommet,« siger fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen, »men det har jeg ikke nogen dokumentation for.«

Alternative løsninger på parkeringsproblemet som for eksempel daglig kontrol af studerendes p-tilladelse, kalder Kristian Boye Petersen en dårlig prioritering af universitetets ressourcer.

»Det her er en forsknings- og uddannelsesinstitution, det er ikke et parkeringsfirma. Så det gider vi simpelthen ikke bruge tid på,« siger han.

Tine Andersen og Martin Stensbøl siger, at Københavns Universitet forsømmer at tilgodese minoriteten af studerende, der ikke er bosiddende i hovedstaden.

»Københavns Universitet bryster sig meget af at være mangfoldigt. Derfor virker det underligt, at man ikke tager højde for, at folk er forskellige steder i deres liv. I mit tilfælde har jeg arbejdet i ni år og skal til at stifte familie,« siger Martin Stensbøl.

Studerende kan parkere på campus frem til 1. januar 2018.

Seneste