Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Penkowa accepterer underslæbsdom

FORSKERFUSK - Den svindelanklagede hjerneforsker har opgivet at anke dom fra byretten, hvor hun blev dømt for underslæb for 28.000 kroner, dokumentfalsk og fabrikering af falske beviser mod en studerende. Forbuddet mod at nævne hendes navn i sagen er dermed bortfaldet.

Milena Penkowa har nu valgt at acceptere den dom på tre måneders betinget fængsel, som hun fik i byretten i december sidste år, skriver Ritzau.

Det har hidtil ikke været tilladt medierne at skrive hendes navn i forbindelse med omtalen af sagen, fordi hun ankede dommen til Østre Landsret, hvor dommeren nedlagde navneforbud. Den anke har hun nu trukket tilbage, og dermed bortfalder navneforbuddet også.

Ifølge Penkowas advokat Kåre Pihlmann er det en kronik af professor David Favrholdt i dagbladet Politiken søndag, hvor professoren krænker navneforbuddet, der har fået hans klient til at droppe ankesagen.

Tror ikke på retfærdig rettergang

Milena Penkowa udtaler til ekstrabladet.dk, at det ikke skal omfattes som en tilståelse fra hendes side, men at hun gør det for sin egen skyld.

»Det her er på ingen måde en tilståelse, men der var ingen praktiske årsager til at blive ved. Pressen har alligevel dømt mig, og jeg tør ikke gøre mig nogen forhåbninger om at få en neutral retssag,« siger hun til ekstrabladet.dk.

Penkowa udtaler også til avisen, at hun er ligeglad med, hvad folk tænker, og at hun nu vil afbryde kontakten til pressen og nyde det gode vejr.

»Vi kan bare lave en åben side på nettet, hvor alle kan beskylde mig for alt, så skal jeg nok sige, at jeg også har slået Olof Palme ihjel,« siger hun.

Fabrikerede beviser

Ifølge byretsdommen begik Penkowa underslæb over for Dansk Selskab for Neurovidenskab for et beløb på 28.000 kroner.

Hun fabrikerede falske bilag. Således ændrede hun et bilag, så det ikke handlede om otte, men om 58 sandwich og refusionen af udgiften havnede på hendes egen konto.

Da sagen blev anmeldt til politiet, forsøgte hun at give en studerende skylden ved hjælp af et falsk kontoudtog.

Offer for komplot

Milena Penkowa påstod i retten, at hun var offer for et komplot, da en konkurrent, der samtidig var formand for foreningen, ville sætte hende ud af spillet.

»Vi søgte de samme stillinger og fondsmidler. Det ville være nemmere for den ene, hvis den anden ikke var der,« sagde Penkowa i byretten.

Hjerneforskeren opsagde sin professorstilling ved Københavns Universitet i december 2010 efter dommen.

clba@adm.ku.dk

Seneste