Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Penkowa fratages sin EliteForsk-pris

RETUR TIL AFSENDER - Videnskabsministeren mener ikke, at Milena Penkowa kan være rollemodel og kaste et positivt lys over forskningen, efter hun er blevet dømt for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) fratager nu hjerneforsker Milena Penkowa EliteForsk-prisen, som hun blev tildelt i 2009. Det sker efter en advokat har gennemgået sagsforløbet for ministeriet.

Det er Milena Penkowas underslæb mod Dansk Selskab for Neurovidenskab og efterfølgende falske anklager, der koster hende titlen. Hun havde brugt cirka 30.000 kroner af foreningens kontingentmidler til private formål, men da det blev afsløret, forsøgte hun at give en studentermedhjælper i sin forskningsgruppe skylden for underslæbet ved hjælp af falske papirer.

»Et af kriterierne for at modtage EliteForsk-prisen er at være rollemodel og kaste et positivt lys over forskningen. Efter at Milena Penkowa er blevet dømt for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage, har Københavns Universitet indstillet, at hun fratages prisen. Den vurdering er jeg enig i, og derfor har vi i dag meddelt Milena Penkowas advokat, at ministeriet tilbagekalder den honorære tildeling af prisen,« udtaler videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Læs hele afgørelsen her

Penkowa slettes

Tilbagekaldelsen af EliteForsk-prisen betyder også, at Milena Penkowas navn slettes fra hjemmesiderne om EliteForsk-initiativet.

Milena Penkowas EliteForsk-pris var på 1,1 million kroner – 900.000 til forskning og 200.000 kroner i personlig hædersgave.

Københavns Universitet har dokumenteret, at de 900.000 kroner er anvendt til forskning, og har meddelt, at de refunderer de 200.000 kroner tilbage til ministeriet. Det tilbagebetalte beløb vil gå til et ekstra rejsestipendium i 2012.

clba@adm.ku.dk

Seneste