Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Penkowa-sag viser studerendes sårbarhed

I STIKKEN - Sagen om hjerneforskeren Milena Penkowa sætter de studerende i klemme, og viser hvor afhængige de er af deres vejledere, advarer Studenterrådet, som dog heller ikke mener, der er behov for en uvildig undersøgelse af sagen lige nu.

Den verserende sag om hjerneforskeren Milena Penkowa sætter universitetets studerende i klemme. Penkowa, der står anklaget for fusk med forskningsmidler og -resultater, sagde i december sit job på Københavns Universitet op, men havde været suspenderet siden foråret grundet en anden personalesag.

På sin afdeling havde hun tilknyttet både speciale- og ph.d.-studerende, og ingen postdoc’er, så hendes afgang har efterladt flere af de studerende uden en faglig vejleder på afdelingen.

Og som man kunne læse her på siderne i går, er det ikke den eneste konsekvens, der rammer de studerende. Flere af dem har også et medforfatterskab med Milena Penkowa, og hvis hele hendes bagkatalog af forskningsartikler drages i tvivl, står også deres renommé på spil.

LÆS: Ph.d.-studerende vil børste Penkowas ry af sig.

Udtryk for sårbarhed og pengepres

Studenterrådet har forståelse for, at studerende, der ufrivilligt er blevet inddraget i sagen gerne vil have deres ry renset.

»Den her sag er et udtryk for den situation, som studerende står i over for deres vejledere. De studerende er meget udsatte, og det er den her sag et bevis på,« siger formand for Studenterrådet Ea Busch-Petersen.

»Sagen er måske også et udtryk for det stigende pres, der er på forskere for at udgive mere og for tiltrække eksterne forskningsmidler. Den viser måske også, man på universitetet generelt burde fokusere mere på videnskabsteori og etik,« siger hun.

Studerende afviser ny undersøgelse

De to studentermedlemmer af Københavns Universitets bestyrelse, Laura Toftegaard Pedersen og Louise Lipczak Hansen, vil ikke kommentere anmodningen fra 58 forskere om, at bestyrelsen iværksætter en uvildig undersøgelse af hele forløbet i sagen, men henviser til bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen.

LÆS: Bestyrelsesformand afviser ny Penkowa-undersøgelse

Studenterrådsformand Ea Busch-Petersen vil gerne udtale sig, men er på linje med bestyrelsen.

»Jeg kan godt forstå, at folk vil have kulegravet forskningen i denne sag, men jeg synes, at man skal slå koldt vand i blodet, og vente på, at den første undersøgelse fra Udvalgende vedrørende Videnskabelig Uredelighed kommer,« siger hun og tilføjer, at Milena Penkowa ikke nødvendigvis har bedrevet uredelig forskning, og at hun naturligvis er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

ser@adm.ku.dk

Seneste