Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Pladser revet væk til Judith Butler: »Vi vidste godt, at der ville være stor interesse, men det har alligevel overrasket«    

På fire dage blev alle knap 500 pladser til Judith Butlers gæsteforelæsning på KU revet væk. En »ret uhørt« interesse for en teoretisk, filosofisk og politisk forelæsning, lyder det overrasket fra arrangørerne. 

En teoretisk tænker er ikke altid det, der trækker det største publikum. Men det er alligevel netop, hvad en humanistisk klimafestival har oplevet. Til maj har de gæsteforelæsning på KUA med den filosofiske sværvægter kønsteoretikeren Judith Butler.

Efter knap fire dage måtte interesserede gå forgæves, hvis de ville reservere en af de 470 pladser til gæsteforelæsningen. Der er egentlig kun plads til 320 personer i auditoriet, men den store interesse betyder, at arrangørerne vil tage et tilstødende auditorium i brug, hvor 150 af deltagerne vil have mulighed for at se forelæsningen som livestream.

»Vi var godt klar over, at der ville være mange interesserede, men det er alligevel kommet bag på os, at der er så mange, der vil høre deres forelæsning,« fortæller Mikkel Krause Frantzen, der som lektor i æstetik og økologi på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab er en af arrangørerne, og som efter gæsteforelæsningen skal interviewe Butler.

Han kalder det en »ret uhørt« interesse for en både teoretisk og filosofisk tung forelæsning.

»Man skal tænke på, at det er en filosofisk tænker, der er kendt for at være ret svær at læse. Men det siger samtidig også noget om, at vi har at gøre med en af de helt store teoretikere inden for humaniora – når vi ser på, hvem der bliver citeret mest i forskningen, men også interessen generelt.«

CapE Festival

Festivalen CApE Festival: Verdensomsorg og klimakrise er arrangeret af Mikkel Krause Frantzen og forskningsprojektet OIKOS (Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, KU) i samarbejde med Ditte Alexandra Winther-Lindqvist (lektor på DPU, UNESCO CHAIR), Alfred Sköld (adjunkt i Psykologi, AAU) og Center for Applied Ecological Thinking (CApE) på HUM, KU.

Et teoretisk jordskælv

Det var særligt bogen Gender trouble fra 1990, der manifesterede Butlers position i den akademiske verden. Filosofien om at kønnet ikke er noget, man har, men noget, man gør, har fået stor udbredelse i verden.

»Hele det perspektiv var et slags jordskælv, ikke kun inden for kønsteori – men teori i det hele taget. Det er en helt ny måde at gå til spørgsmålet om, hvad det vil sige at være menneske og udøve sit køn på baggrund af en række samfundsmæssige normer,« fortæller Mikkel Krause Frantzen.

Men Butlers kønsteori bliver ikke omdrejningspunktet for foredraget. Det vil i stedet være Butlers perspektiv på klimasorg – noget Judith Butler ikke tidligere har behandlet helt så direkte.

»På den måde er forelæsningen en invitation til, at de giver deres perspektiv på et enormt vigtigt emne, de endnu ikke har berørt i dybden. Jeg forestiller mig, at de vil tage udgangspunkt i deres teorier om krig, der rummer mange paralleller til klimaet,« siger Mikkel Krause Frantzen og peger på, at en af parallellerne er overvejelserne om, hvordan vi reagerer på tab i bestemte sammenhænge.

»Hvordan sørger vi over økologiske tab og hvem er ‘vi’ i denne sammenhæng? Hvad er eksempelvis forskellen på, som dansker, at betragte oversvømmelser i Pakistan med talrige tab til følge og være pakistaner og personligt lide disse tab?«

Gæsteforelæsningen afslutter “CApE Festival: Verdensomsorg og klimakrise”, der vil være en blanding af oplæg, paneldiskussioner og workshops med humanistiske perspektiver på klimakrisen. Festivalen  løber af stablen fra 1. maj til 4. maj.

Seneste