Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Økonomistuderende løser knuder for erhvervslivet

Konkurrence — 35 hold økonomistuderende. En case fra Haldor Topsoe. 8 timer. Tre finalister. En uenig jury. Der var spænding til det sidste ved Polit Case Competition 2018.

For fjerde år i træk har vordende økonomer konkurreret udi rollen som virksomhedskonsulenter. Finalen for dette års Polit Case Competition fandt sted søndag den 18. marts og var arrangeret af studerende i et samarbejde med forskellige sponsorer.

Bastian Emil Jørgensen, en af hovedarrangørerne, beskriver konkurrencen som en klassisk win-win: Deltagerne får en unik chance for at bringe deres uni-færdigheder ud i omløb, og sponsorerne lærer Danmarks kommende økonomer bedre at kende.

Casen fokuserer på mere end tal og profit

I år var Haldor Topsoe case company, en nyhed, der først blev breaket dagen før finalen. Herefter havde de tilmeldte 35 hold otte timer til at komme med deres bedste bud på den stillede opgave.

I deres case var Haldor Topsoe interesserede i at udvide deres kunstgødningserhverv til det voksende afrikanske marked. Gennem økonometriske analyser forventedes deltagerne ikke kun besvare hvor og hvordan, men ikke mindst hvorfor.

Til formålet skulle de studerende bringe økonometri i samspil med beregninger om socioøkonomiske faktorer og tage forbehold for risici. Thor Snedker, der også deltog i 2017, var positivt overrasket over forskelligheden i de studerendes løsninger af casen.

Et originalt holdnavn

Søndag kl 12.45 lyder finalestartskuddet. De 35 hold skal reduceres til tre – den bedste top, som har gjort størst indtryk på juryen af folk fra sponsorvirksomhederne.

Salen på City Campus er fuld af deltagere, arrangører, fotografer, deltagendes familie og venner og en hel række habitklædte folk fra erhvervslivet. De fleste studerende har også haft fnugrullen fremme over blazernes revers.

Først skal det mest originale holdnavn fejres. Horsens Økonomiske Råd får den pris – navnet må være ironisk, eftersom ingen af holdets deltagere er fra/bor i Horsens.

Lad finalen begynde

Den første finalist er … (obligatorisk spændingsgivende pause) Case Crushers!

Begejstringen over at være udtaget til finalen er ikke det første, som Jakob Bertelsen fra Case Crushers har i tankerne, fortæller han. Da hans gruppe bliver opråbt, tænker han først og fremmest: »fuck, jeg skal op og fremlægge nu … foran alle de her mennesker … i hele otte minutter,« fortæller han senere.

Case Crushers anbefaler Topsoe at etablere aktiviteter i Ghana, og gruppens medlemmer præsenterer på skift, hvorfor de har valgt netop dette land, hvilke beregninger de har lagt til grund, og hvilke risici de finder forbundet med at opstarte virksomhed netop i Ghana.

Det andet hold finalister er Helmig. Tre unge mænd i hvide skjorter med pressefolder går på og præsenterer deres løsning. Selv om de også har valgt Ghana som case, er præsentationen langt fra identisk med det første holds. Da deres otte minutter er gået og dommernes spørgerunde går i gang, svarer trioen veloplagt på alle spørgsmål.

High Energy Data Solutions er sidste finalist. Det er to gutter fra Økonomisk Institut på KU iført rullekraver og jeans med bælte, der bringer tankerne i retning af Steve Jobs. Deres casual Jobs-stil har en stemningsskabende effekt, og publikum begynder at summe. Der er stor energi i deres fremlæggelse, og igen er Ghana valgt som case (der må være noget om det).

Og vinderen er …

Det er blevet tid til, at dommerne skal votere og beslutte, hvilket hold der gav det bedste bud på løsning af casen og kan kåres som vinder. Ikke blot af æren, men også af 20.000 danske kroner.

Dommerne fra Haldor Topsoe lægger fire faktorer til grund: analyse, præsentation, anbefaling og struktur. Der er ikke enighed i juryen, som har forskellige favoritter, så voteringen trækker ud og spændingen stiger.

Efter et kvarter har de snakket sig frem til en endelig vinder; et hold der stod ud ved blandt andet at have en harmonisk balance i deres præsentation og en transparent analyse. Niveauet har været højt, siger talspersonen, og valget var svært, men:

»Vinderen af Polit Case Competition 2018 er … Helmig!« Overrasket og glade ser team Helmig ud,  da de går ned for at give hånd til dommerne fra Haldor Topsoe til lyden af øredøvende klapsalver. Vinderholdet modtager en stor check, som skal bruges på »hyggelige ting og sager,« som teamdeltager Ebbe Fauerschou formulerer det med et glimt i øjet. Fauerschou er i øvrigt taget til København for at læse sin kandidat på KU.

Seneste