Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Politikere vil bevare Fiolbiblioteket

SF og Radikale vil begge have stoppet planerne om at bruge biblioteket til specialepladser og administrative formål

Det er ikke kun studerende og arkitektureksperter der er imod Københavns Universitets (KU) planer om at lukke det unikke bibliotek i Fiolstræde for lånere og studerende med brug for en læseplads.

SF´s kulturordfører Pernille Frahm og Marianne Jelved fra Det Radikale Venstre rejser nu også sagen politisk på Christiansborg. Pernille Frahm har allerede spurgt kulturminister Brian Mikkelsen hvad han vil gøre for at sikre at Johan Daniel Herholdts bibliotek fra 1856 som anses for et af verdens meste bevaringsværdige biblioteker, forbliver bibliotek og ikke omdannes til administrative formål eller lignende.

»Vi står her med en arkitektonisk perle i byens centrum som er bygget til et bestemt formål: Bibliotek! Det ville være synd og skam at afskære adgangen til den særlig stemning som et sådan rum tilbyder. Jeg mener ikke generelt man skal forhindre at fredede bygninger får ny anvendelse, men der opstår et problem når man vælger at redefinere en bygning der har så speciel karakter som biblioteket i Fiolstræde, og oven i købet afskærer offentligheden for adgang til den,« siger Pernille Frahm.

Hun afventer fortsat kulturministerens svar inden hun beslutter hvad hun yderligere vil foretage sig.

Overvejer mulighederne

Også Marianne Jelved fra Det Radikale Venstre overvejer hvad hun kan gøre for at tvinge KU til at ændre beslutningen om at bruge biblioteket til specialepladser for cirka 150 studerende hvert halve år og administrative formål i den tredjedel af bygningen der ligger mod Frue Plads. Men også hun afventer Brian Mikkelsens svar inden hun reagerer.

»Jeg synes det er en helt forkert beslutning at lukke bygningen som bibliotek, så jeg har bedt folketingsgruppen ideudvikle på hvad vi kan gøre. En af mulighederne, vi overvejer er, at forsøge at gå igennem Københavns Borgerrepræsentation,« siger hun.

Fiolbiblioteket skal ifølge KU´s campusplan været ryddet for bøger, og den samfundsvidenskabelige og juridiske bogsamling være flyttet henholdsvis til det nye bibliotek i Gothersgade 140 og Københavns Universitet på Amager i 2009.
En jurastuderende på KU har allerede startet en protestgruppe på hjemmesiden Facebook hvor mere end 7.800 nu har meldt sig til, og der er også startet en underskriftindsamling mod lukningen på internettet på adressen www.fiolstraedebiblioteket.skrivunder.dk hvor 500 indtil videre har skrevet under.

clba@adm.ku.dk

Seneste