Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Professor får tre millioner til at undersøge sukkers betydning for kræftprognoser

Navne — Professor Hans Wandall har fået tre millioner kroner til undersøge, hvordan ændringer i sukkerstrukturer påvirker kræftcellers vækst. Forskningen kan få betydning for behandlingen af de mange danskere, der hvert år rammes af fx lunge-, bryst- og mavecancer.

Læge og professor Hans W. Wandall har, sammen med sine kollegaer på KU’s Copenhagen Center for Glycomics, brugt de sidste år på at forske i kræftcellers sukkerstruktur. Det viser sig, at denne struktur har betydning for alvoren af en kræftprognose.

Man ved nemlig, at kræftceller har kortere sukkerstrukturer på overfladen end raske celler, men man ved meget lidt om hvad disse har af betydning for kræftcellernes vækst.

Nu har Hans W. Wandall fået tildelt tre millioner kroner af NEYE-Fonden til lige præcis at forske i, hvordan de ændrede sukkerstrukturer påvirker kræftcellernes vækst, hvilket kan få betydning for kræftens behandling.

Celler bliver invasive af korte sukkerstrukturer

»Vi har kendt til de korte sukkerstrukturer på overfladerne af kræftceller i op til 40 år, og vi ved også, at det har betydning for kræftprognosen i mange tilfælde. Alligevel har vi en ringe forståelse af, hvad sukrene betyder for kræftcellernes vækst og invasion. Det skyldes hovedsageligt sukrenes komplekse opbygning og mangel på metoder til at undersøge deres funktion,« siger Hans W. Wandall i en pressemeddelelse fra fonden.

For eksempel er der mulighed for at udvikle antistoffer, som i kombination med immunterapi kan revolutionere behandlingen af solide tumorer af eksempelvis lunge-, bryst-, tyktarm- og mavecancer

Læge og professor Hans W. Wandall

»Næste skridt er at bruge helt nye metoder til at undersøge, om de ændrede sukkerstrukturer gør kræftcellerne mere invasive og i så fald hvordan. Mere viden om området kan potentielt bane vejen for helt nye og mere præcise behandlingsformer for kræft. For eksempel er der mulighed for at udvikle antistoffer, som i kombination med immunterapi kan revolutionere behandlingen af solide tumorer af eksempelvis lunge-, bryst-, tyktarm- og mavecancer,« præciserer han.

Donationen til forskningsprojektet kommer fra overskuddet fra NEYE-kædens 42 fysiske butikker samt deres webshop. NEYE-Fonden donerer hvert år butikkernes overskud til kræftforskning.

Seneste