Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Professor: Sex mellem tætbeslægtede kan gavne evolutionen

NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - Professor: Sex mellem tætbeslægtede kan gavne evolutionen - Rektorformand: Universiteter bryder den sociale arv - Horizon 2020: Sådan løser forskningen fremtidens udfordringer.

Professor: Sex mellem tætbeslægtede kan gavne evolutionen

Niels Tommerup, professor i genetik på KU, siger til Information, at indgifthed, altså ægteskab mellem familiemedlemmer, slet ikke er entydigt negativt. Risikoen for misdannelser hos et barn er større, hvis forældrene er i familie med hinanden, men mutationer kan både være positive og negative og det er faktisk svært at forestille sig, at der skulle kunne dannes nye arter uden en vis form for indgifthed.

Rektorformand: Universiteter bryder den sociale arv

Formand for landets universitetsrektorer, Jens oddershede, mener, at universiteterne i stor stil bryder de studerendes sociale arv. På Aalborg Universitet og Syddansk Universitetscenter tager otte ud af ti studerende en højere uddannelse end deres forældre. Det er bevis for, at der er et stort potentiale for at løfte uddannelsesniveauet, at der for eksempel er en kæmpe vidensreserve i for eksempel Vestjylland, siger Jens Oddershede til berlingske.dk. Til Jyllands-Posten siger Hanne Harmsen, vicedirektør for uddannelsesområdet på KU, at man i de senere år er holdt op med at markedsføre sig som et gammelt og fint universitet – netop for at undgå at skræmme unge, der har en ikke-akademisk familiebaggrund bort, og at barrieren i dag mest er psykologisk.

Horizon 2020: Sådan løser forskningen fremtidens udfordringer

EU’s næste store forskningsprogram, Horizon 2020, har et klart fokus på, at forskningen skal være med til at løse de store samfundsmæssige udfordringer, vi står over for, skriver videnskab.dk. Horizon 2020 har blandt andet udpeget seks samfundsudfordringer. I forbindelse med det danske EU-formandskab samlede KU, DTU og Region Hovedstaden et panel af europæiske topforskere, som i foråret 2012 udarbejdede en række anbefalinger til, hvilke forskningsområder, der bør indgå i programmet.

Seneste