Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ralf tjener fedt

LØNEKSPLOSION – De nye rektorer der er blevet ansat på de danske universiteter efter den nye universitetslov, har scoret kassen. Rektorlønningerne er steget med 50 procent, skriver Forskerforum.

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen har fået sig en kanonkontrakt på 1,75 millioner kroner om året. Den tidligere rektor Linda Nielsen fik ‘kun’ 1,1 millioner kroner.

På Aarhus Universitet er lønstigningen også pæn. Her fik den tidligere rektor en million kroner om året mens universitetets nye rektor Lauritz Holm-Nielsen tjener 1,5 millioner kroner om året.

På RUC fik den tidligere rektor 900.000 kroner mens Poul Holm kommer til at indkassere 1,3 millioner kroner om året.

Dekanlønningerne kommer også til at følge pænt med. På KU har et par topdekaner allerede fået en kontrakt på 1,2 millioner kroner. De øvrige dekaner kan derfor se frem til en millionhyre mod det tidligere niveau der lå under 750.000 kroner.

Og alt tyder på at institutledere følger trop i den kommende tid med lønstigninger fra 600.000 kroner til 800.000 kroner.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er overrasket over niveauet og advarer mod en alt for stor afstand mellem toplønningerne og de meniges løn.

»Med de markante lønstigninger bliver det helt klart for os at vi har fået en helt ny verden: Universitetsloven er en strukturreform med en centralisering af magten. Der er kommet en koncern-direktør – en rektor – der står for den daglige drift og refererer til bestyrelsen.
Det er en ny beslutningsmodel med mere kompetence og magt i toppen.

Vi har fået et ‘managementleder-lag’. Der er nogle som styrer forretningen, og så er der de menige der forsker og underviser. Hvor lønniveauet tidligere blev fastlagt efter universitetets indre målestok, så måles niveauet nu efter målestokke udenfor universitetet,« siger Flemming Ibsen.

Seneste