Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Rangliste kårer KU til Nordens bedste

SUCCES? – Københavns Universitet er nu det 42. bedste universitet i verden ifølge ny rangliste.

Hvert år udarbejder Shanghai Ranking Cansultancy ranglisten Academic Ranking of World Universities (ARWU), der – på baggrund af forskellige parametre (se faktaboks) – oplister verdens bedste universiteter.

ARWU 2013 er netop blevet offentliggjort, og det bød på godt nyt for Københavns Universitet, der siden 2007 har været at finde i top-50. KU er nemlig nummer 42 på listen. Det betyder, at Ralf Hemmingsen ikke alene kan bryste sig af at stå i spidsen for det 9. bedste universitet i Europa, men det bedste i hele Norden. Dog kun med en margin på to pladser ned til nærmeste skandinaviske konkurrent – Stokholms store medicinske universitet, Karolinska Instituttet, på 44. pladsen.

Af de øvrige danske universiteter ligger Aarhus Universitet tættest på KU som nr. 81, mens DTU er placeret i intervallet 151-200 og Syddansk Universitet 201-300.

Se hele ranglisten her.

The usual suspects topper

Ranglisten toppes som sædvanligt af den nordamerikanske elite. Top-tre udgøres således af Harvard, Stanford og Berkeley, mens University of Cambridge holder den britiske universitetsfane højt på femtepladsen.

Generelt er det en fornuftige idé at være god til engelsk, hvis man vil studere hos en af ARWU’s topscorere. De 19 øverste institutioner har nemlig alle hjemme i engelsktalende lande.

Først på 20. pladsen sniger der sig lidt tysksproget grundighed ind via svejtsiske Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Og først med Tokyo Daigaku (University of Tokyo) på 21. pladsen, forlader man den vestlige kulturkreds.

Humaniora tæller ikke med

ARWU’s rangliste er udelukkende baseret på offentlige tilgængelige resultater som fx antal af publikationer og citationer.

Men sidder du som forsker på Kunsthistorie og tænker: ’ En 42. plads – ja, vi har jo også gjort det rigtig godt her på instituttet’, så må du tro om igen. Ranglisten medregner nemlig ikke universiteternes præstationer inden for humaniora.

Nicklas.Lund@adm.ku.dk

Seneste