Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringen giver tre milliarder til grundforskning

VÆKST – Som en del af forårets vækstplan vil regeringen investere tre milliarder kroner i dansk grundforskning. Investeringen skal gavne danske virksomheder og arbejdspladser.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) løftede mandag sløret for et vækstinitiativ, der vil komme dansk forskning til gode.

Regeringen vil give tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond.

Fonden har til formål at styrke Danmarks forskningsmæssige udviklingsevne ved at finansiere enestående forskning på internationalt niveau.

»Vi er så optaget af forskning, at vi i vores kommende vækstplan vil afsætte tre milliarder kroner ekstra til grundforskning. Det er ikke tre milliarder, som skal bruges fra den ene dag til den anden, men det vil betyde, at man frem til 2026 forsat kan have store forskningscentre i Danmark,« siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Vil ikke afsløre finansieringen

Grundforskningsfonden blev stiftet af Folketinget i 1991 med en formue på 2 milliarder kroner.

I 2008 fik fonden en saltvandsindsprøjtning på 3 milliarder kroner. Dengang stod VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bag aftalen, der blev finansieret med 1,6 milliarder fra statskassen, en milliard fra salg af statslige aktiviteter og 400 millioner kroner fra ekstraordinære overskud fra Investeringsfondene for Østlandene og Investeringsfondene for Udviklingslandene.

Helle Thorning-Schmidt vil ikke afsløre, hvor midlerne til det nye initiativ skal komme fra. Men udspillet er en del af regeringens samlede vækstplan, som regeringen regner med at kunne fremlægge inden for den nærmeste fremtid.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste