Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringen vil fjerne SU'en til udlændinge

LOVFORSLAG - Hvis du ikke har dansk statsborgerskab, kan du ikke længere få SU. Det er regeringen og Dansk Folkepartis melding til udenlandske studerende i Danmark.

Personer med permanent opholdstilladelse i Danmark bliver ligestillet med danske statsborgere, når det gælder SU, hvis de opfylder en række krav. Men det vil regeringen og Dansk Folkeparti lave om på. Omkring 15.000 studerende vil blive ramt af en lovændring.

I 2008 fik 6531 studerende uden dansk statsborgerskab SU til en videregående uddannelse i Danmark, mens 9167 studerende uden dansk statsborgerskab fik SU til en ungdomsuddannelse.

V: Vi må prioritere

»I en tid hvor vi skal prioritere hårdt, må vi se kritisk på, om det er vores opgave at give verdens mest generøse uddannelsesstøtte til personer, der ikke har dansk statsborgerskab,« siger SU-ordfører for Venstre Sophie Løhde til Jyllands-Posten i dag.

»Reglerne skal være så skrappe, at udlændinge som udgangspunkt ikke kan få SU,« understreger hun.

Konservative og Dansk Folkeparti er enige med Venstre i, at den danske stat ikke skal finansiere uddannelser til personer uden dansk statsborgerskab.

SF: Ens vilkår for alle

Universitetsordfører for SF Jonas Dahl mener derimod, at der som udgangspunkt skal gælde samme regler for alle studerende, som opholder sig permanent i Danmark.

»Men hvis man bare flytter til Danmark for at få en gratis uddannelse og derefter rejser hjem igen, så skal man skal betale noget af sin SU tilbage,« siger han og fortsætter:

»Når man får en gratis uddannelse og SU under uddannelsen, så skal man også bidrage med noget til det danske samfund bagefter. Og det mener jeg sådan set skal gælde for alle studerende.«

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste