Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringens plan koster 400-700 job på KU

SPAREKNIV - De seneste fyringsrunder på Københavns Universitet har gjort ondt, men KU's medarbejdere kan se et rent blodbad i møde, hvis regeringen gennemfører sin genopretningsplan med Dansk Folkeparti, vurderer rektor Ralf Hemmingsen

I et brev til alle medarbejdere og studerende ved Københavns Universitet (KU) orienterer rektor Ralf Hemmingsen om konsekvenserne af den såkaldte genopretningsplan, som regeringen har aftalt med Dansk Folkeparti. Planen indeholder voldsomme beskæringer af uddannelse og forskning.

»Med aftalen har universiteternes uddannelse og forskning udsigt til en overraskende og betydelig reduktion i de kommende år,« skriver Ralf Hemmingsen.

Først og fremmest vil regeringen lade bevillingerne til forskning falde i samme takt som Danmarks samlede økonomi. Bevillingerne vil fortsat være 1 procent af BNP (hvorved staten formelt overholder Barcelonaforpligtelserne fra 2002), men fordi BNP er faldende, betyder det reelt, at man sparer 203 millioner i 2012 og 748 millioner i 2013.

»Forligspartierne har samtidig skønnet, at der er mulighed for en stor besparelse på administration,« skriver Ralf Hemmingsen. »Hertil kommer en såkaldt generel “grønthøster-besparelse” på en halv procent om året på alle ministerområder. Der er lagt op til at beskære universiteterne med i alt 428 millioner kr. i 2012. I 2013 er billedet endnu mere dystert og besparelsen svarer til hen mod 10 pct. af universiteternes omsætning. Endvidere bortfalder i 2013 et beløb på 1.014 millioner, hvorved ophøret af globaliseringsmidlerne synliggøres dramatisk,« skriver rektor.

Rektor kommer med kriseplan til efteråret

Københavns Universitet tegner sig for cirka en tredjedel af universitetsbudgettet i Danmark. Derfor vurderer rektor, at KU skal spare 200-300 millioner kroner i 2013. Det svarer til 400-700 stillinger. I efteråret 2010 vil Ralf Hemmingsen fremlægge planer for, hvordan KU skal tilpasse sig de magre tider, der er i vente.

»Det er klart, at også universiteterne må bidrage til at genoprette dansk økonomi. Men det aktuelle indgreb vil få meget dramatiske konsekvenser for både forskningen og kvaliteten af uddannelserne,« skriver Ralf Hemmingsen.

LÆS: Ralf Hemmingsens brev om konsekvenserne af regeringen og DF’s plan.

Seneste