Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Regeringens SU-spareplan er syltet, men ikke skrottet

FORHANDLINGER – Planen om et større indgreb i SU’en er udskudt på ubestemt tid, fordi blå blok ikke kan nå til enighed om den overordnede 2025-plan.

Regeringens plan om, at en del af SU’en skal erstattes med et rentefrit lån, er lagt på hylden sammen med resten af 2025-planen. Det annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften.

Det skyldes, at et andet af 2025-planens punkter, topskattelettelser, har ført til så stor strid i blå blok, at det har truet med at splitte blokken og presse statsministeren til at udskrive valg. DF nægter at gå med til topskattelettelser til de allerrigeste, mens Liberal Alliance har truet med at vælte regeringen, hvis de ikke kan få trumfet deres krav om topskattelettelser igennem.

Derfor er forhandlingerne om 2025-planen nu udskudt på ubestemt tid, og regeringen vil i stedet fokusere på at færdiggøre den finanslov, der skal ligge klar inden udgangen af november.

Planen er ikke droppet

Lars Løkke Rasmussen sagde mandag aften til DR, at regeringen ikke har tænkt sig at droppe nogen af de mange elementer, der er med i udspillet til en 2025-plan. De bliver bare ikke serveret som en samlet helhedsplan.

»Jeg må bare konstatere, at siden vi fremlagde vores plan for et par måneder siden, der har tingene stået stille. Der har været en elefant i rummet, og den skal vi have drevet ud. Det er sådan med elefanter, at en gang i mellem skal man skære dem i skiver for at få dem fortæret,« sagde Lars Løkke Rasmussen til DR.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs bekræfter, at udskydelsen ikke får betydning for, om SU-ændringerne blive gennemført.

»Vi har besluttet at udskyde dele af 2025-planen, indtil finansloven er i hus. Men det ændrer ikke på, at der stadig findes udfordringer i forbindelse med SU’en,« siger Ulla Tørnæs.

Ændringer træder i kraft i 2019

Statsministerens skiveskårne fremtidsvision åbner op for, at 2025-planens elementer ikke nødvendigvis skal vedtages som en samlet pakke, men kan forhandles enkeltvist.

Ulla Tørnæs, er det muligt, at der vil komme nye selvstændige forhandlinger om SU’en?

»Det er der ikke taget stilling til,« svarer Ulla Tørnæs.

Hun tilføjer, at udskydelsen af 2025-planen heller ikke vil få betydning for, hvornår SU-ændringerne træder i kraft.

»I det udspil, vi er kommet med, var det meningen, at de skulle træde i kraft ved studieoptag 2019. Så der er jo ikke noget hastværk.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste