Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
UNIVALG15 - På den ene side ønsker Venstre, at vi studerer fuld tid, men på den anden side ønsker de også, at vi opnår erhvervserfaring. Hvordan giver det mening? Spørger Jakob Esmann, der stiller op til den ene af de studerendes pladser i KU's bestyrelse.
Selv om regeringen netop har fremlagt et bud på en tiltrængt justering af fremdriftsreformen, er det desværre stadig uklart, hvilke forventninger regeringen har til os studerende, og hvordan de stemmer overens med regeringens egen politik.
For ikke længe siden var uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) ude med en opsang til os studerende på universiteterne. En del af opsangen gik på, at vi ikke bruger det, der svarer til fuld tid på vores studie, og »når man er studerende og får en gratis uddannelse i Danmark plus SU, så er det enormt vigtigt, at man også indgår en samfundskontrakt, hvor samfundet må forvente, at man yder alt det man kan,« sagde han.
Ministerens kritik er meningsløs. For ideen om et fuldtidsstudie er desværre et fatamorgana. Jeg husker tydeligt, at jeg på første dag på retorikstudiet sidste år fik at vide, at universitetet forventer, at vi bruger 42 timer om ugen på studiet, da vi har en lang sommerferie. Men samtidig tilbød universitetet kun 14 timers undervisning om ugen. I dette semester er tallet 12 timer. Andre steder er tallet endnu lavere.
En del af de resterende timer går naturligvis med læsning, studiegruppemøder og opgaver, men at argumentere for en 42-timers studieuge ved at henvise til supplerende litteratur og ekstra forelæsninger er altså et ringe alibi. Og jeg frygter, at timetallet kun bliver lavere med regeringens kommende milliardbesparelser på uddannelse.
Få måneder inden ministeropsangen begræd Venstres uddannelsesordfører Anni Matthiesen endda, at 28 procent af de studerende forventer at måtte droppe studiejob som konsekvens af fremdriftsreformen. “… Det er bekymrende, når så mange studerende forventer at måtte droppe deres studiejob. For det er vigtigt, at vores unge mennesker også har kontakt til erhvervslivet,« sagde hun. Og nu er jeg da helt forvirret.
På den ene side ønsker Venstre, at vi studerer fuld tid, men på den anden side ønsker de også, at vi opnår erhvervserfaring. Hvordan giver det mening? De to ønsker kan altså kun kombineres tidsmæssigt og praktisk, hvis Venstre principielt mener, at vi studerende ikke har ret til fritid – til at koble af, dyrke øvrige interesser og være sammen med familie og venner.
Enten er Venstres attitude over for os studerende altså fuldstændig hovedløs, eller også må partiet blive enig med sig selv om, hvad de reelt forventer af os studerende og hvordan forventningerne skal kunne indfries i et uddannelsessystem, som man vil fratage 8,7 milliarder kroner.
uni-avis@adm.ku.dk