Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Rekordår for kvote 2-ansøgere

OPTAG - Igen i år slår antallet af kvote 2-ansøgere rekord. På Københavns Universitet (KU) er bunkerne med ansøgninger tre procent højere end sidste år, mens KU også huser de mest populære fag.

Alle universiteter oplever en stigning i søgningen til uddannelserne via kvote 2, der havde deadline 15. marts.

»Vi har brug for flere højtuddannede i fremtiden. Derfor glæder det mig, at så mange danske unge finder det attraktivt at tage en universitetsuddannelse. Vi skal sørge for, at vores universiteter uddanner det rette antal med de relevante kompetencer, som passer til samfundets behov,« skriver videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

Årets ansøgningstendenser

Særlig stor fremgang har IT-Universitetet, som i år har fået dobbelt så mange ansøgere som sidste år, mens Ålborg Universitet ser en stigning på 30 procent.

KU har fået 152 flere ansøgninger end sidste år, hvor 5.006 håbefulde unge sendte en kvote 2-ansøgning af sted mod universitetet. Det er kun en stigning på tre procent, men hvis man går bare et par år tilbage er antallet af kvote 2-ansøgere på KU steget med 19 procent fra 2007 til 2011.

På landsplan har teologi og naturvidenskab fået flest nye ansøgere, henholdsvis 70 og 27 procent flere, mens sundhedsvidenskab og teknisk videnskab oplever et fald i søgningen på ni og fem procent i forhold til sidste år.

Tallene for kvote 2-ansøgninger plejer at give et praj om de generelle tendenser for årets søgning på universiteterne.

Svenskere og nordmænd på tilbagetog

I alt har universiteterne modtaget 2.113 ansøgninger fra udenlandske ansøgere fra de andre europæiske lande, hvilket er 1.037 færre end sidste år. Sverige og Norge står for en meget stor andel af faldet med en tilbagegang på henholdsvis 452 og 182 ansøgninger.

Og da udenlandske ansøgere skal søge senest 15. marts, er dette det samlede ansøgningstal for udlændinge.

»De seneste år har der været væsentlig flere svenske og norske unge, som har læst i Danmark end omvendt. Med nedgangen i ansøgningstallene er der mulighed for at få skabt en bedre balance,« mener Charlotte Sahl-Madsen og understreger samtidig, at hun er stor tilhænger af, at vi har dygtige internationale studerende på danske uddannelser.

Flest vil være læge

Københavns Universitet løber med både første- og andenpladsen, når det kommer til de mest populære fag. Lægestudiet på KU hitter mest blandt kvote 2-ansøgerne, mens Psykologi kommer ind på en andenplads. Men med et snit på henholdsvis 10,8 og 10,5 på kvote 1 i 2010 er det måske heller ikke så mærkeligt.

Danske ansøgere kan søge frem til 5. juli 2011 via kvote 1, hvor de udelukkende bliver bedømt på deres karaktergennemsnit.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste