Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor afviser at gå

PENKOWA-SAGEN - Ralf Hemmingsen sagde, at han ikke har planer om at forlade sin post under en krydsild i TV Avisen.

Ralf Hemmingsen må forlade sin post som rektor for Københavns Universitet (KU), hvis anklagerne mod hjerneforskeren Milena Penkowa viser sig at holde vand.

Sådan vurderede Niels Høiby, professor på KU, Jens Zimmer Rasmussen, professor på Syddansk Universitet og Søren Moestrup, professor på Aarhus Universitet og tidligere medlem af Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdom i TV Avisen mandag aften.

Se indslaget her (Mac-brugere kan med fordel bruge DR NU i stedet).

»Hvis det der er fremme holder vand, kan rektors dømmekraft sættes i tvivl, og så mener jeg ikke, at han kan bevare den stilling han har. Hvis toppen har en svigtende dømmekraft på sådan en sag her, kan toppen også have det på mange andre områder, og så dur det altså ikke,« sagde Niels Højby i TV Avisen.

Går ikke frivilligt

Studieværten spurgte derefter direkte Ralf Hemmingsen, om han vil trække sig, hvis det ender med en dom til Milena Penkowa, og dertil svarede han:

»Det er jo ikke mig, der ansætter mig selv, men jeg har ingen planer om at holde op med at rydde op i den her sag eller gå af.«

Se interviewet her

Blev narret

Ralf Hemmingsen tilføjede, »at det ikke er klogt at lægge universitetet eller forskningsverdenen ned, fordi en enkelt person har svigtet det ansvar, der følger med forskningsfriheden.«

Han sagde, at ingen havde anelse om, at dokumentationen for, at Penkowa havde fået foretaget rotteforsøg i Spanien, kunne være falske.

»Man kan altid skue tilbage, og hvis jeg havde kunnet gætte, at papirerne var falske, havde sagen set anderledes ud, men det står klart, at vi har vurderet sagen på falske dokumenter,« sagde Ralf Hemmingsen, der lovede at få ryddet fuldstændig op, så alle forskningsresultater, der måtte bygge på svindel, bliver fjernet fra forskningslitteraturen.

clba@adm.ku.dk

Seneste