Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor: Fuld taxameterdækning er ikke lykken

UDDANNELSESSTØTTE - Ralf Hemmingsen ser gerne en højere uddannelsesstøtte, men han frabeder sig et egentligt omkostningstaxameter som på gymnasierne

Taxametrene er små, og de må gerne stige endnu mere end de gør som følge af globaliseringsforliget, men det må ikke udvikle sig til et egentligt omkostningstaxameter, som det kendes fra gymnasierne.

»Det er ikke lykken at få et kæmpe taxameter og en lille forskningsbevilling, da det vil gøre os for afhængige af markedet. Det ville jo betyde, at vi måtte lukke et institut, hvis der var nedgang i antallet af studerende inden for det pågældende fag,« siger Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet.

Han peger på, at universiteterne modsat gymnasierne både har til opgave at undervise og forske. Politikerne må derfor finde en balance mellem basismidler til forskning og taxameterstøtte til uddannelse, så universiteterne kan bibeholde den største mulige fleksibilitet og frihed fremover.

Kvaliteten stagnerede

Ralf Hemmingsen mener ikke, at der har været den vækst i bevillingerne, som man kan få indtryk af, når man hører politikerne snakke om universiteternes forhold.

»Der har slet ikke været det kæmpeløft i de ubundne bevillinger, som sælges af politikerne i medierne. Der er gennem en årrække blevet gennemført årlige besparelser på to procent, så de glemmer simpelthen at trække penge fra, når de snakker vækst,« siger han.

Ralf Hemmingsen mener, at konsekvensen var en stagnerende undervisningskvalitet op gennem 1990’erne, så han har uddannelse som et af sine vigtigste indsatsområder de kommende fire år.
clba@adm.ku.dk

Seneste