Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Rektor: Lav en Gorman og ræk ud til dine studie-kammerater

Klumme — Kan vi i fællesskab genstarte den gode karma på campus? Kan vi omfavne studielivet i vekselvirkningen mellem undervisere og studerende, som er universitetets kongstanke? Ja – det skal vi nu!

Kære nye studerende. Velkommen på Københavns Universitet!

»We lay down our arms/so we can reach out our arms to one another.« Ophavskvinde: Amanda Gorman. Harvardalumnen, der midt i coronavinteren ved indsættelsen af præsident Joe Biden indvarslede en ny tid med håb, forsoning og glæde.

Kan vi kaste coronafrygten af os? Kan vi i fællesskab genstarte den gode karma på campus? Kan vi omfavne studielivet i vekselvirkningen mellem undervisere og studerende, som er universitetets kongstanke? Ja – det skal vi nu!

Verden åbner efter corona. Og universitetet åbner en fortryllende verden af nye tanker og idéer. Det kan både være forjættende og overvældende, vække store drømme og give mindreværd.

Derfor er det vigtigt at lave en Gorman – og strække armene ud mod hinanden. Coronaens isolation har nærmest skabt en epidemi af ensomhed og stress, som skal bekæmpes med det stærkeste våben i vores arsenal: Fællesskaber i alle dets afskygninger – fra madklub og filmaftener til hyggebold i parken. Kig rundt på holdet – er alle med?

Det er ikke nok at dukke op til en forelæsning for at opsamle guldkorn. Guldet i en uddannelse opdager man også ved at hænge ud på campus. Give hinanden hjælp til at knække en formel. Eller få aha-oplevelsen i studiegruppen, hvor I sammen kan tyde de 100 siders akademisk engelsk ingen forstod et dyt af.

Der findes ikke kun en korrekt måde at studere på. Find din egen. Men I skal vide, at en uddannelse til tider kan være en sejtrækker. Kom til timerne. Tyg jer igennem stoffet. Hold ud, når det er svært. Det er OK at fejle. Prøv igen.

Når I først har brudt studiekoden, er der ingen grænser for, hvad I kan bruge jeres kritiske viden til. Jorden kalder på jeres engagement: Hedebølge i Canada. Flodbølge i Tyskland. Røgskyer over turisthoteller i Grækenland. Endnu en dyster rapport fra FN’s klimapanel.

Med en uddannelse i rygsækken kan I udvikle ny viden. Ikke kun ved at grave ned i den dybeste faglighed. Men også ved at se på tværs og samarbejde med KU’s mange discipliner. Tag på et udlandsophold og få international empati ved at opleve verden gennem en anden kultur. Eller skub politikerne – eller endda menneskeheden – til et mere bæredygtigt mindset.

Lige nu gælder det klimaet. Men historien kan hurtigt vende verden på hovedet. Tag tv-billederne af desperation og evakuering i Kabuls lufthavn. Eller tag corona, som et beredskab af forskere og eksperter fra universiteterne fandt kloge svar på: Medicinsk behandling, krisekommunikation, adfærdsregulering, matematiske modeller for genåbning, økonomiske hjælpepakker, vacciner og forhåbentlig snart global vaccine-udrulning.

Netop en universitetsuddannelse vil træne jer i at forvente det uventede og vende verden på hovedet. Heldigvis gælder den evne ikke kun krig og kriser, men også noget så fredeligt som at hitte på et nyt produkt eller starte egen virksomhed.

I studiestarten tumler alle med at fordøje de mange, nye indtryk. Men hvis I støtter og løfter hinanden, kan det gøre studietiden til den bedste tid i jeres liv, give jer venner for livet – og bæredygtig energi til både arbejdslivet og livet på kloden.

Seneste