Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor: »Man skal ikke være bleg for at stå i lort til halsen«

Portræt — Henrik C. Wegener vil samarbejde mere og kritisere mindre gennem aviserne. Som rektor vil han være spilbar for politikere, forskere, studerende, arbejdsmarkedet og et utal af interessenter, så videnskaben får de bedst mulige forhold.

Han holder sin holdning for sig selv.

Københavns Universitets 259. rektor har en mening om det meste, der foregår på universitetet. Men Henrik C. Wegener er overbevist om, at alt, han siger, kan og vil blive brugt imod ham. Ord fra hans mund »vil have en polariserende effekt,« som han udtrykker det.

»Hvis jeg gik op på ølkassen og sagde noget heroisk om, at de studerende skulle gå hjem, eller at jeg forstod deres frustration, så ville begge dele blive brugt og misbrugt hæmningsløst,« siger Henrik C. Wegener om situationen i december, hvor flere end 100 psykologistuderende blokerede instituttet.

»Lortesager skal også løses, og det er min opgave. Man skal ikke være bleg for at stå i lort til halsen,« siger han.

En polarisering vil aldrig komme en løsning nærmere, det er Wegeners mangeårige erfaring som forsker og leder. I stedet må han nogle gange må knytte sylten, selv om de ansatte kalder på en åbenmundet leder.

»Det er en konkret afvejning af, hvad der er bedst for universitetet, og hvordan jeg gør mig selv spilbar. At jeg ikke melder firkantet ud på andet end de ting, som virkelig er kardinale,« siger han.

Det uskønne kompromis

Sådan har det dog ikke altid været. Et sted på vejen gik Henrik C. Wegener fra at være langhåret idealist til pragmatisk løsningsmenneske, og i sin nuværende rolle vil han altid foretrække den konstruktive dialog.

»Jeg er stor tilhænger af samarbejde med politikerne og ikke råbe ad dem gennem aviserne. Jeg mødes jo med alle politiske ordførere løbende, og jeg taler med konkrete politikere om konkrete sager, men det foregår selvfølgelig bag lukkede døre,« siger han og tilføjer:

»Det politisk opnåelige kan sagtens være et uskønt kompromis.«

Den tilgang kunne han også godt ønske sig mere af internt på universitetet, når uenigheder opstår og den mindst elendige løsning skal findes i diverse udvalg.

»Jeg tror nogle gange, at vi dyrker mere kamp end dialog. Kamp er ikke forbudt, men det er sjældent konstruktivt i længden.«

Læs hele portrættet af Henrik C. Wegener i forårets magasin, hvor rektor svarer på en gammel kritik om manglende samarbejde i Hovedsamarbejdsudvalget. Om at gå fra langhåret altruist til tyndhåret pragmatiker. Og om at kæmpe for forskningen mod politisk pres og pengestærke interessenter i industrien. Magasinet udkommer den 3. februar.

Seneste