Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rengøringen privatiseres på humaniora

Forenede Rengøring vandt udbuddet på Det Humanistiske Fakultet mens de interne rengøringsafdelinger fortsætter to andre steder. Fagforening kritiserer forløbet

En sejr, og så alligevel ikke. Rengøringspersonalet på Københavns Universitet (KU) står tilbage med blandede følelser efter deres arbejde har været sendt i offentligt udbud. Godt nok vandt de interne rengøringsafdelinger kampen om rengøringen 2-1 over de private konkurrenter, men firmaet Forenede Rengøring løb med opgaven på Det Humanistiske Fakultet (Hum) på Amager (KUA). De interne fortsætter derimod i Indre By og på Det Naturvidenskabelige Fakultet (Nat).

»Resultatet er meget bedre end vi havde turdet håbe, men det er altid trist at måtte sige farvel til gode, gamle kolleger. Oveni kommer vi også til at løbe meget stærkt på resten af KU for at være konkurrencedygtige,« siger fællestillidsrepræsentant Elsebeth Andersen. Rengøringspersonalet på Hum føler sig som de store tabere.

»Der er blevet grædt mange tårer. Vores bud var konkurrencedygtigt, så det kan kun være småting der har fældet os. Vi sidder tilbage med en fornemmelse af at nogen skulle tabe, og det blev så uheldigvis os,« siger rengøringsleder Mette Holm. De ansatte var til et informationsmøde med deres nye arbejdsgiver den 27. november, men ifølge Mette Holm var de ansatte mere usikre efter mødet end før.

»Virksomheden kunne ikke oplyse hvor mange de skal bruge på Hum, og om nogen af os skal overflyttes til andet arbejde andre steder, så vi har det alle meget dårligt,« siger hun. De ansatte bliver nu indkaldt til en individuel samtale af den nye arbejdsgiver i løbet af de kommende uger.

Virksomhedsoverdragelsesloven sikrer dem mod at blive afskediget de næste 18 måneder, og at de fortsætter på samme overenskomstmæssige vilkår frem til 2011.

Maskinerne kommer
Ifølge rengøringsassistent Naiyanet K. Olesen ødelægger usikkerheden arbejdsglæden. De 37 medarbejdere frygter at deres sammentømrede hold bliver splittet op. »De er nærmest som min familie nummer to fordi vi er sammen i så mange timer hver dag. Vi har det utrolig godt sammen, har en leder der støtter os, og vi hjælper hinanden hvis nogen ikke kan nå arbejdet,« siger hun.

Birgit Christensen er en af de ansatte der frygter at blive tilovers da hun gør rent på et areal hvor det er muligt at benytte store rengøringsmaskiner i stedet. »Jeg risikerer at blive fejet til side af en eller anden maskine, og det bryder jeg mig ikke om. Jeg har hængt fast her i ti år, og det er udelukkende på grund af mine dejlige kolleger. Dem risikerer jeg nu at miste,« siger hun. Rengøringsfolkene understreger at de ikke har noget imod Forenede Rengøring, men de frygter at komme til at løbe stærkere, og at det vil gå ud over kvaliteten af deres arbejde.

»Du får hvad du betaler for, så det er hverken vores eller virksomhedens skyld. Vi er også en slags mennesker, men vi bliver presset og presset til vi ikke kan mere,« siger Dahab Sebahatlab. Koncernchef Peer Krogh fra Forenede Rengøring forstår godt at de ansatte bliver usikre når der pludselig kommer en ny arbejdsgiver, men tror at usikkerheden primært skyldes at det ikke har været muligt at informere dem om de konkrete planer endnu. »Vi vil gøre alt for at det bliver en så positiv oplevelse som muligt. Vi har ikke aktuelle planer om at flytte nogen, men det er klart at vi vil prøve at effektivisere arbejdet,« siger han.

Ulige konkurrence
Fagforbundet 3F og Sanitørernes Fagforening er begge stærkt utilfredse med hvordan KU har håndteret udbuddet af rengøringen. Ifølge Jørgen Jørgensen, næstformand i Sanitørernes afdeling i København, blev de interne rengøringsafdelinger først pålagt af KU-ledelsen at lægge 25 procent i administrative omkostninger oveni deres bud.

Efter fagforeningen og fagforbundet havde klaget, blev der foretaget en ny beregning, og de administrative omkostninger blev sat ned med en tredjedel. Han fastholder alligevel kritikken da han aldrig har oplevet lignende krav i forbindelse med en udbudsrunde. Han mener at de administrative omkostninger til rengøringen kun udgør omkring fem procent. »Det er svært at vinde en kontrakt med den slags krav, så man kan roligt mistænke universitetet for at have ønsket at få en ekstern leverandør,« siger han.

Sund proces
Universitetsdirektør Jørgen Honoré afviser at størrelsen af de administrative omkostninger har været afgørende for hvem der vandt udbuddet. Tilbuddene er blevet vurderet med en vægtning mellem pris og kvalitet på 60-40. Således var det et af de tre steder det næst billigste bud der vandt. Det har kostet 200.000 kroner i konsulentbistand at gennemføre udbudsrunden, men universitetsdirektøren mener at pengene er givet godt ud

»Det er en sund proces for en organisation, og resultatet viser at vi er ganske dygtige selv da vi ligger tæt på markedsprisen,« siger Jørgen Honoré. Han tilføjer at rengøringsafdelingen tabte på Hum fordi fakultetet er præget af store rengøringsarealer hvor det er muligt at benytte maskiner. KU er derimod billigere end de private hvor der er mange områder fordelt på forskellige adresser som i Indre By.

Uheldig proces
Elsebeth Andersen og 3F kritiserer også at de interne rengøringsafdelinger ikke har haft en repræsentant i styregruppen der har håndteret udbuddet. Hun peger på at driftschefen og medarbejderne sad sammen med konsulentfirmaet og blev enige om udbudsmaterialet da rengøringen på Panum var i udbud for et par år siden. »Det gav en helt anden følelse af at været med. Processen blev rost dengang, og man mente at vi kunne bruge modellen som drejebog fremover, men det har ledelsen måske glemt. Vi håber at KU bliver dygtigere til at håndtere udbud i fremtiden,« siger hun.

Ifølge Jørgen Honoré kan medarbejderne godt få en repræsentant i styregruppen næste gang en arbejdsopgave skal i udbud, men vedkommende må forlade lokalet når gruppen foretager den konkrete prisvurdering af tilbuddene. Kontrakten for rengøringen på henholdsvis Hum, Nat og i Indre By gælder for de kommende fire år hvorefter opgaven skal udbydes igen.

clba@adm.ku.dk

Seneste