Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Revyernes Revy 2008

Luften føg med skarpskåret satire da de bedste sketchs fra årets universitetsrevyer tørnede sammen på Datalogisk Institut. Universitetsavisen var med på en griner og så fysikerne snuppe pokalen fra de forsvarende mestre fra statskundskab med en kneben sejr

Det er lørdag aften. Bamse er høj på uran og Fernet Branca og har i sin kedsomhed overtalt Kylling til at indlede en atomkrig. Under Folketingets åbningsdebat for ti minutter siden gav statsminister Anders Fogh Rasmussen Helle Thorning Schmidt en ordentlig sviner i en intens rap battle, og før man får set sig om har grønlænderne erklæret sig selvstændige og er i færd med at købe a-våben af Irans præsident Ahmadinejad for hele Grønlands lager af spæk og pant.

Det lyder som dårlig joke, men at dømme efter publikum i det fyldte auditorium på Datalogisk Institut, ramte aftenens vittigheder præcist hvor de skulle. Lige lukt i lattermusklerne.

Den årlige Universitetsrevyernes Revy er en begivenhed der imødeses med spænding og tårnhøje forventninger, og stemningen i auditoriet buldrede konstant mod det røde felt. De beundringsværdigt kolde øl fra baren ydede tydeligvis en god indsats i aften hvilket specielt kunne mærkes på de forreste rækker der regeredes af naturfagsstuderende på slap line og uden volumenkontrol, men selv i ædruelig tilstand, ville grunden have gynget under Datalogisk Institut.

Det er Studenterforeningen der står bag Universitetsrevyernes Revy som blev afviklet for første gang i 2007. Det var en stor succes, og i år var deltagerantallet nået op på ni studenterrevyer fra forskellige fag på universitetet som hver bidrog med de bedste sketchs fra deres respektive revyer. Vinderen af vandrepokalen og et års håneret blev udpeget af et nådesløst ubestikkeligt dommerpanel bestående af fem repræsentanter fra Studenterforeningen, Studentersangforeningen og Kongelig Mayestaits Acteurs, også kendt som Studenterrevyen.

Politisk satire fra forsvarende mestre

Studenterrevyerne har længe været en årlig tradition rundt omkring på universitetet og en af veteranrevyerne kommer fra Statskundskab som i år kunne fejre 10 års jubilæum. Politologerne var forsvarende mestre og er berømte for at levere vedkommende og politisk aktuel komedie på et uhyggeligt højt niveau.

Og jubilarerne stod da også for to af aftenens absolutte højdepunkter. Først i sketchen ‘Mr. Socialistic’ med SF’s formand Villy Søvndal som dansk politiks nye mand i skysovs: »Jeg er socialistisk, men mere populistisk / nu har jeg ikke længer’ brug for VKO-O-O-O!«, sang han i sin egen version af Shaggys ‘Mr. Bombastic’.

Flankeret af tre hypemen gav Villy den som økologisk storcharmør der taler trusserne af mormor fra sin røde Ro-Ro-Rover, sender alle bistandspengene til FARC og giver lønforhøjelser over hele linjen, for »der er ikke noget der hedder inflatio-ho-oh-on!«

Statskundskabs anden sketch var et fremtidsscenario hvor grønlænderne efter at have opnået uafhængighed fra det danske kolonistyre forsøger at opnå medlemskab af OA – Ondskabens Akse. Det lykkes imidlertid ikke at overtale Mahmoud Ahmadinejad og en lettere manisk Kim Jong Il fra Nordkorea til at indlemme øboerne til trods for en rundhåndet betaling i sæl, spæk, sne og pant. Og til trods for skuespillernes ganske forførende grønlænderaccenter.

Rap battles og fagnørder

Blandt favoritterne til titlen var også medicinerne hvis ry som nogle af KU’s bedst begavede komikere, skulle forsvares med blot en enkelt sketch. Den udspillede sig under Folketingets åbningsdebat hvor rød og blå fløj svinede hinanden til i en ophedet rap battle. I skikkelse af en mulat i bæltestedshøjde med et tungt V af guld om halsen uddelte statsminister Anders Fogh Rasmussen en omgang critical beatdown til oppositionen med en ornli syg freestyle-rap om asylpolitik.

Men på miljøområdet gav Helle T. statsministeren kam til sit hår, blandt andet med den allerede nyklassiske punchline: »Fogh, dit flow er mere hullet end ozonlaget!« Et vigtigt element i en god universitetsrevy er evnen til at indarbejde sit eget fagnørderi på en måde så sketchen stadig er vedkommende for udenforstående. Og det mestrede flere af de naturvidenskabelige revyer.

En af de bedste var MolBioKemRevyens sketch ‘Hælmuth på Æventyr’ hvor den uerfarne førsteårsstuderende Hælmuth skulle gennem hårde strabadser for at finde en kur mod øjenkræft til sin elskede KaskeLotte som ellers kun vil have mænd med forskerstillinger og flotte titler. Heldigvis fik Hælmuth hjælp af tre mus der i en noget makaber version af ‘Musenes Arbejdssang’ fra Askepot brugte hinandens organer til at finde en kur.

Aftenens humanistiske bidrag kom fra SAXO’s julerevy (historie et al.) med to indslag. Særligt sketchen ‘Utrolige Nyheder’ var suveræn og originalt skruet sammen. Scenen var et nyhedsstudie og dagens gæst en journalist der tidligere blev fyret fra Danmarks Radio for at manipulere med virkeligheden og overdrive begivenhederne på de slagmarker han rapporterede hjem fra.

Under det lidet maskerende pseudonym Ebbe Nybroe kommenterede han blandt andet urolighederne på Nørrebro mens DR-byen angiveligt var under beskydning fra polakker, og imaginære kugler fløj ham om ørerne.

Børnenes ven

Kompetent modstand til trods blev det dog FysikRevyen som løb med sejren med den ikke synderligt børnevenlige sketch ‘Bamsebäck’. I disse CO2-forskrækkede tider er selv børnenes ven Bamse blevet miljøforkæmper og har ombygget sit hus til et atomkraftværk.

Atomer kan nemlig tihvertifald redde vorses fremtid så vi undgår alle de kulteduoxider. Men atomkraft er også pokkers ubelejligt at have liggende hvis det havner i de forkerte hænder. Det var dog nok de færreste der havde regnet med at de forkerte hænder sad på Bamse, og efter en Fernet Branca for meget er han og Kylling på vej til at bombe alting indtil »stumper af Aske flyver omkring«.

Sketchen bestod af lige dele aktualitet, musikalsk vid, originalitet, stikpiller til en underviser (hvis navn er forbeholdt billetkøbere), slapstickkomedie et godt stykke under bæltestedet, samt en nøje afmålt dosis homoerotik.

Fysikernes kulisser og kostumer var rasende godt lavet, og de formåede at sammensætte både skuespil og musik hvilket blev fremhævet af dommerne som en særlig kvalitet. Desuden satte fysikerne det til lejligheden sammensatte band på noget af en opgave da Bamse og Kylling i deres bomberus gik direkte fra ‘Regnsangen’ over i Metallicas ‘Master of Puppets’.

En stor fed tommelfinger går herfra til aftenens spillemænd der leverede alt lige fra ‘Mr. Bombastic’ til de syv små dværges sang med fynd og klem og fingerspitzgefühl. Der var lagt en imponerende indsats og kreativitet i de deltagende revyer, og selv om det (naturligvis, naturligvis!) blot handler om at være med, tvivler jeg på at revyforfatterne ligger på den lade side indtil næste års revyer.

ser@adm.ku.dk

Seneste