Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Så’ der valg!

UNIVALG 2013 – Årets KU-valg er udskrevet. Uniavisen guider dig gennem valgperioden.

Onsdag den 9. oktober udskrives årets valg på Københavns Universitet.

Ved KU-valget 2013 skal de studerende vælge deres repræsentanter til universitets bestyrelse, de akademiske råd, studienævn samt institutråd. Derudover skal det videnskabelige personale ved Det Humanistiske Fakultet, Det Juridiske Fakultet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Det Teologiske Fakultet vælge repræsentanter til fakulteternes ph.d.-råd.

Læs mere om de forskellige råd og nævn her.

Selve afstemningen løber dog først af stablen i uge 48 – for folk, der ikke taler pædagogsprog betyder det fra mandag den 25. til fredag den 29. november.
Så hvad skal du – i din egenskab af KU’er med demokratisk sindelag – foretage dig indtil da?

Følg med på uniavisen.dk

Først og fremmest kan du orientere dig i uniavisen.dks dækning af valget. Forud for afstemningen vil du her kunne finde en særlig valgsektion, der præsenterer de opstillede lister, deres spidskandidater og mærkesager. Her giver vi også universitetspolitikerne mulighed for at debattere med hinanden – og læserne – i debatindlæg.

Find ud af om du kan stemme

Den 9. oktober offentliggøres årets valglister på KUnets valgsite (kræver login) samt i valgsekretariatet, der findes i KU’s hovedbygning, Nørregade 10. Man skal være optaget på valglisten for at kunne stemme og stille op til valget. Så tjek, om dit navn er på listen – sidste frist for at klage over manglende optagelse er den 28 oktober; klagevejledning og blanket findes på valg-sitet.

Stil (eventuelt) op

Alle universitetets ansatte og studerende kan stille op til universitetsvalget. Så føler du, at du er den rette kandidat til et af KU’s råd eller nævn, så er det bare om at udfylde en blanket – find den her – og aflevere eller sende den til valgsekretariatet. Sidste chance for at lade sig opstille som kandidat er torsdag den 31. oktober.

Find ud af hvem du vil stemme på

Torsdag den 7. november offentliggøres listen med de opstillede kandidater og dermed de mulige modtagere af din stemme.

Stem!

Selve afstemningen foregår i uge 48. Du kan afgive din stemme elektronisk via KUnet.dk. Det kan ske døgnet rundt. Vælg ’selvbetjening’ og derefter ’valg’ og ’afstemning’.

Alternativt kan man også stemme in real life i valgsekretariatet, der har åbent fra klokken 10.00 til 15.00 alle dage i stemmeperioden.

Nu normativt: Stem – det nytter

Selv om det er ganske ligetil at afgive sin stemme, har stemmeprocenterne ved de seneste KU-valg ikke just været imponerende. Sidste år klikkede blot 14,8 procent af de studerende på ’stem’.

Men der er masser af gode grunde til at engagere sig i valget, lyder det fra de studenterpolitisk aktive, for de studerende er med til at gøre en forskel.

LÆS OGSÅ: Det nytter at engagere sig

Sociologistuderende Mattias Friis Jørgensen, formand for Studenterrådet 2008-09 og medlem af KU’s bestyrelse indtil årsskiftet, nævner indførelsen af minimumstimegarantien som en af de helt store sejre.

Den betyder, at alle studerende har krav på mindst 12 timers undervisning ugentligt på bachelordelen af deres uddannelse fra 2014. Tidligere risikerede man at blive spist af med bare fire timer på nogle uddannelser.

»Det er fedt at opleve, når det lykkes at skabe opmærksomhed om en sag, og universitetet derefter får hanket op i sige selv og forbedret vilkårene. Det er mit klare indtryk, at det er sket, fordi mange studerende gik sammen og kæmpede for at få højnet uddannelseskvaliteten,« siger Mattias Friis Jørgensen.

Valgsekretariatets besøgsadresse – hvor du kan afgive din stemme – er: Hovedbygningen, Frue Plads 4, stueetagen til venstre, lokale 1. Sekretariatets postadresse (hvor kandidattilmeldinger sendes til) er: Valgsekretariatet. Nørregade 10, 1017 København K. Det kan også kontaktes på KU-valg@adm.ku.dk

Nicklas.Lund@adm.ku.dk

Seneste