Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sager mod Penkowa og Klarlund måske ugyldige

ØVRIGE MEDIER - Sager mod Penkowa og Klarlund måske ugyldige - Specialesump: Universiteter mangler pladser til studerende - Skal man som ny studerende drikke for at være en del af fællesskabet? - Norge giver studerende 'Lykkepromillen' ved studiestart - Avis: Farlig forskning i fuglevirus kræver bred faglig tilslutning - Professor advarer om 'kuppet i Egypten, der ikke var'.

Forældelse: Sager mod Penkowa og klarlund måske ugyldige

Udredningsarbejdet i kølvandet på svindelsagen mod hjerneforskeren Milena Penkowa har nu taget så lang tid, at det kan ende med, at sagerne skal gå om. Det kan så få den videre konsekvens, at nogle foreløbige afgørelser fra UVVU (Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed) imod Professor Bente Klarlund, KU, om forskersvindel i kølvandet på Penkowa-sagerne kan ende med at blive erklæret for ugyldige. Det skriver Weekendavisen (linket er til Ritzaus opkog af historien, som kan læses hos Jyllands-Posten).

Specialesump: Universiteter mangler pladser til studerende

Alt for lange ventelister til specialekontorer er blevet et problem, skriver Politiken. På Det Humanistiske Fakultet på KU siger direktør Kristian Boye Petersen, at universitetet kun har specialekontorer til 80 ud af 400 studerende. Nogle studerende kan derfor ikke få en plads i det halve år, de skriver speciale, siger han. I en anden artikel beskriver Politiken, hvordan universiteterne er nødt til at betale for dyre, ekstra kontorer til specialestuderende, fordi universiteterne selv mangler plads.

Skal man som ny studerende drikke for at være en del af fællesskabet?

En rustur handler ikke om andet end at blive fuld, fordi det ikke er socialt acceptabelt at holde igen med alkoholen. Sådan beskriver studerende Gitte Knudsen sine forventninger til rusturen til Kristeligt Dagblad. Andre studerende har også oplevet alkoholiseret gruppepres, og en studenterpræst ved Aarhus Universitet fortæller, at mange nye studerende er mere utrygge end glade over at være kommet ind på studiet.

Norge giver studerende ‘lykkepromille’ ved studiestart

I Norge slås de studerende også med det, de kalder for ‘pliktfylling’, skriver norske Aftenposten.no. Pligtfuldskab er når man presses til at indtage mere end et par genstande. Nordmændene har lavet et projekt, ‘Lykkepromillen’, der giver de nye, unge studerende et kort i hånden, der forklarer, hvordan en promille på op til 0,6 får hjernen til udskille mere af to signalstoffer, dopamin og GABA, der får den påvirkede til at føle sig lykkelig. En promille over 0,6 udskiller derimod ikke mere dopamin eller GABA i hjernen, så de ekstra genstande er (lykkemæssigt) unyttige.

Avis: Farlig forskning i fuglevirus kræver bred faglig tilslutning

Samfundets fordele ved at udføre risikabel forskning i laboratorier på den farlige fuglevirus opvejer ikke ulemperne. Risici er for store. Det skriver Ingeniøren i en leder. Avisen har ellers tidligere indtaget det modsatte standpunkt om forskning i H5N1-fuglevirus, men i forbindelse med videre forskning i en virusvariant, H7N9, siger avisen altså nu fra.

Professor advarer om ‘kuppet i Egypten, der ikke var’

Det er ikke uproblematisk, at ingen vil sige ordet ‘kup’ i forbindelse med urolighederne i Kairo i Egypten, siger KU-professor og mellemøstekspert Jakob Skovgaard Petersen, til Information. De sproglige omsvøb kan være med til at give militæret i Egypten den opfattelse, at Vesten er mere interesseret i stabilitet end i den egyptiske demokratiproces. Alene onsdag blev 500 mennesker dræbt i Kairo.

anfj@adm.ku.dk

Seneste