Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Sander vil privatisere offentlige universiteter

Efter sygehusvæsnet, kan det være blevet uddannelsesvæsnets tur til at stifte bekendtskab med regeringens privatiseringsinkvisitorer, skriver Rasmus Stoklund Holm-Nielsen

Regeringen har, med Helge Sander i spidsen, netop forslået at åbne op for privatisering af de offentlige universiteter.

Det har i årtier været et adelsmærke for dansk uddannelsespolitik, at adgangen til uddannelse skal være lige for alle, hvilket er til gavn for den enkelte og til gavn for samfundet, der således får det højest mulige uddannelsesniveau. Sander gør op med dette princip i sit forslag.

Kernen i ministerens forslag er, at offentlige universiteter skal kunne overtages af private aktører. Universiteterne vil dog fortsat modtage støtte fra det offentlige og vil derudover kunne opkræve brugerbetaling i et omfang, som universitetet selv fastsætter.

Konsekvensen bliver, at vi i fremtiden får prestige- og eliteuniversitetsuddannelser for en rig magtelites børn, og udsultede offentlige universitetsuddannelser til den brede befolkning.

Den 13. januar i år offentliggjorde Infomedias analyseafdeling en analyse, der viser, at Helge Sander er en af regeringens klart mest usynlige ministre.

I en tid hvor de politiske kommentatorer dagligt forudsiger, at Sander snart vil være en saga blot i dansk politik, kan det være et desperat forsøg på skabe opmærksomhed omkring sin person, der gør, at ministeren lancerer dette minimalstatsforslag.

Forslaget kan dog også ses i sammenhæng med den ideologisk funderede bersærkergang, som sundhedsvæsnet i disse år udsættes for. Privathospitalerne er blevet overbetalt, sundhedsforsikringer er gjort fradragsberettigede og i øjeblikket må en række store offentlige sygehuse fyre hundredvis af medarbejdere.

Nu er det så blevet uddannelsesvæsnets tur til at stifte bekendtskab med regeringens privatiseringsinkvisitorer.

Sanders forslag er socialt uansvarligt og et direkte angreb på den frie og lige adgang til uddannelse for alle uanset baggrund.

Seneste