Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Se Bach blive udfoldet for øjnene af dig

Bachs musik er genial. Ja, men hvorfor egentlig? Det spørgsmål forsøger en ny bog og hjemmeside at besvare.

Professer emeritus Christian Kock fra Retorik på Københavns Universitet og hans datter, den professionelle cellist Julie Tandrup Kock, har i musikformidlingens navn udgivet bogen og hjemmesiden Lyt Langsomt. Bogen og hjemmesiden er hinandens suplement, og skal formidle musikkens virkemidler – mens man lytter til den.

lytlangsomt.dk kan man se noderne blive farvet sorte, mens de bliver spillet – karaoke-style. Det kombineres med Julie Tandrup Kocks kommentarer til musikken, der vises, når bestemte stykker i noderne udtrykkes.

Hun beskriver, hvad musikken gør, og hvilke valg, hun tager for at udtrykke noderne.

Det føles som at blive taget i hånden af en dygtig musiker, der båder spiller og forklarer musikken til en. Forklaringerne er på musikkens egne præmisser, og derfor kræver musikken og forklaringerne også noget af lytteren. Det er fascinerende og intenst samtidigt.

Nærlytning

»Det her handler om hvad vi kan kalde nærlæsning. Det har man jo praktiseret med poesi i mange år. De fleste har prøvet – for eksempel på en ungdomsuddannelse – at kan man se og læse teksten af et digt og snakke om den samtidig,« siger Christian Kock.

Den samme form for nærlæsning, skal bogen og hjemmesiden Lyt Langsomt praktisere, siger han. »En nærlæsning af musikken.«

Jeg tror at de ville kunne bruge noget af det i Musikvidenskab

Christian Kock, forfatter til bogen Lyt Langsomt

»Det er et formidlingsprojekt. Jeg tror at de ville kunne bruge noget af det i musikvidenskab – det er jeg spændt på om de er enige med mig i,« siger han.

»En musikformidling der sætter fokus på hvad det egentligt er vi skal have øre for, sådan at vi får de rigtig store æstetiske oplevelser. Hvad er det egentlig, der gør den genial?«

Christian Kock lægger vægt på, at de æstetiske oplevelser er noget, man bruger tid på, hvis man skal forstå dem, fordi »musikken har værdi i sig selv.«

Derfor er det langsomme i Lyt Langsomt at finde i den tid man bruger på at lytte til musikken.

»Vi skal sætte farten ned og have mere fordybelse – og vi skal gå tættere på,« siger han.

Tag selv et lyt og et kig på lytlangsomt.dk, hvor bogen Lyt Langsomt også kan købes via forlaget Samfundslitteratur.

Seneste