Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

SF kalder ministeren i samråd om KU-fyringer

FYRINGSRUNDE – Jacob Mark, uddannelses- og forskningsordfører for Socialistisk Folkeparti, mener, at regeringens besparelser på forskning og uddannelse tydeligvis går ud over kvaliteten.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) kan se frem til at blive kaldt i samråd om besparelserne på Københavns Universitet (KU), der betyder, at mere end 500 stillinger skal nedlægges.

Det er SFs uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark, der vil stille spørgsmål til ministeren i folketingssalen og kalde ham i samråd om regeringens nedskæringer på forskning og uddannelse.

»Vi har i månedsvis hørt Esben Lunde Larsen sige, at det ikke vil påvirke uddannelseskvaliteten, og nu er det tydeligt for alle, at det ikke er tilfældet. Jeg håber, at ministeren indrømmer, at det var forkert, hvad han sagde, og så må han forklare, om han kan stå inde for sådanne besparelser på universitetet,« siger Jacob Mark.

Ingen konsekvenser for kvaliteten

Esben Lunde Larsen udtalte i et interview med Altinget den 1. oktober sidste år, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem besparelser og mindre kvalitet.

»Vi fastholder det tre-årige niveau for universiteternes basisforskningsmidler. Det er et status quo i forhold til det, vi kender i dag. Så for mig at se har det ikke nogen konsekvenser for kvaliteten, tværtimod, da vi også fastholder de treårige bevillingshorisonter, så institutionerne kan planlægge efter det.«

»Vi fastholder, at vi er i en situation, hvor vi må prioritere. Men det at drifte sin organisation mere effektivt behøver ikke være en modsætning til, at man også fastholder et kvalitetsniveau,« udtalte ministeren til Altinget.

Skadeligt for Danmark

Jacob Mark håber, at regeringen vil indse, at nedskæringerne er en katastrofe for Danmark og opgive omprioriteringsbidraget på to procent, som den har indført i den offentlige sektor.

»Det er dybt skadeligt, at regeringen tvinger Københavns Universitet til at fyre forskere, undervisere og uddanne ti procent færre ph.d.’er i de kommende år. Det vil koste Danmark dyrt på sigt,« siger Jacob Mark.

Ministeren svarer ikke på anklagerne

Uniavisen har bedt ministeren om en kommentar – både til besparelserne på KU og til Jacob Marks anklager om, at ministeren ikke har talt sandt, når han har sagt, at besparelserne på Finansloven ikke vil påvirke uddannelseskvaliteten.

I sit mailsvar til Uniavisen forholder Esben Lunde Larsen sig ikke til Jacob Marks anklager og udsigten til at skulle i samråd. Om besparelserne skriver han:

»Jeg anerkender – og det har jeg også sagt tidligere – at Københavns Universitet (KU) og de øvrige uddannelsesinstitutioner står over for en stor opgave med at tilpasse sig en ny økonomisk situation. Men jeg har tillid og tiltro til, at KU’s ledelse løser opgaven klogt, så KU fortsat kan levere uddannelser af høj kvalitet, der forsyner arbejdsmarkedet med kvalificeret arbejdskraft.«

clba@adm.ku.dk

Artiklen er opdateret 4/2 klokken 15 med et citat fra uddannelsesministeren.

Seneste