Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Skaf pensum uden at fodre overtrækket

STUDIESTART – Det er blevet tid til friske pensumlister til de nyslåede studerende. Men, hvad forventes der egentlig af en russer, når der står på pensumlisterne, at de svimlende mængder af bogtitler ’bør anskaffes’? Uniavisen guider til en økonomisk forsvarlig tilgang til at skaffe pensum.

Det er nu tre år siden, jeg selv startede på KUA og modtog mine første læserplaner og pensumlister. Jeg kiggede ned over siderne, og kunne skrive minimum 10 bogtitler ned på bøger, der, ifølge samtlige undervisere, var absolut uundværlige.

Den mest nærliggende handling var, at gå over Academic Books og købe hele stakken på et blødende dankort. Dertil kom de fem kompendier, jeg bestemt heller ikke kunne undlade at anskaffe. Regningen lød på et firecifret beløb, jeg på ingen måde havde råd til at lægge. Men hvad er alternativet? spørger du måske, hvis du er lige så dårlig til at tænke uden for boksen, som jeg selv var.

Gå online

Du kan selvfølgeligt vælge at ignorere din undervisers anbefalinger, og undlade at læse. Dette er ikke løsningen på problemet. Det kan nærmest ikke undgås at pengepungen på et tidspunkt må frem. Men der er penge at spare, hvis man bruger lidt tid online og undersøger markedet, inden man lægger ruten forbi boghandleren.

Der findes hjemmesider med søgefunktion, der hjælper dig med at finde de bøger, der er online til salg, og som tilmed sammenligner priserne for dig. bogpriser.dk og pensum.dk har sådanne funktioner. Det er stort set altid muligt at finde sin bogtitel brugt – og så har du også været god ved miljøet.

Her skal der dog lige advares mod den faldgrube, at udgivelsen kan være mere eller mindre forældet, fordi nyere versioner har fundet hylderne siden. I nogle tilfælde, kan der blot være tale om få tilføjelser eller kapitler. Tilføjelser og kapitler, det ikke engang er sikkert, du skal bruge til noget. Det kan betale sig at undersøge dette på forhånd.

Overtegnede fandt bogen ’Den gode opgave’, som stort set alle studerende anbefales at anskaffe sig, til 100 kroner på pensum.dk modsat Academic Books pris, der lyder på 235 kr. Vil du gerne have den knitrende nye bog, kan det oftest også betale sig at besøge saxo.dk, eller amazon.com – alt efter, hvor internationalt du kan tillade dig at gå. Her er der altså også lidt penge at spare.

Støt biblioteket eller din lokale genbrugskrejler

Et andet godt råd, jeg gerne ville have haft omkring studiestart, var lige at tjekke op på, hvor meget, der skal læses i den angivne bog. Er der ikke tale om mere en 10-50 sider, så kan man jo gå på sit lokale bibliotek – eller institutbibliotek, hvor bogen formentligt står og samler støv, og så kan man kopiere sig til de behøvede sider. Så gør det heller ikke lige så ondt at lave notater i margenen og bruge overstregningstuschen.

Ifølge kulturministeriets hjemmeside, er det tilladt at foretage analoge kopier af litterære værker til privat brug. Man må oven i købet gerne låne kopien ud, hvilket gør muligt at teame op med sine medstuderende – så sparer I både på papiret og på ventetiden i printerkøen.

Studerer man et fag, hvor man ikke kun må læse om den nyeste forskning, men hvor man også skuer lidt tilbage i tiden, kan man med fordel gå i antikvariater og genbrugsbutikker for at finde guldet – specielt hvis dit pensum indeholder skønlitteratur og opslagsværker. Der vil, som regel, være tale om udgivelser på klassikerlisten, og det er oftest dem, der har de største oplag, og som derfor gemmer sig på genbrugsbutikkernes hylder.

Så er der vist ikke andet for, end at sige: God læselyst.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste