Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Skal Gud ud af uni?

RELIGIONSDEBAT - Lektor i religionshistorie Mikael Rothstein anklager teologilektor Jakob Wolf for at kalde sine religiøse forestillinger for videnskab. Wolf tager til genmæle og anklager Rothstein for at være uvidende og opfordrer ham til at holde sig til sin egen 'nissevidenskab'.

For nylig har lektor i teologi Jakob Wolf i en kronik i Kristeligt Dagblad gjort sig nogle betragtninger om teologiens rolle på universitetet. Han konkluderer, at teologien er vigtig for et universitet, der skal beskæftige sig med »helheden, altet, det universelle som tema«.

»Det er helt afgørende både for universitetet og for teologien, at teologien er på universitetet,« skriver Jakob Wolf i sin kronik, som også definerer teologiens opgave som ‘spørgsmålet om Gud’ og tager stilling til, om teologien har almen interesse:

»Man kan også sige, at tænkningen om Gud er en almen tænkning, fordi det er en tænkning over vores fælles virkelighed. Virkeligheden er et udtryk for Gud,« skriver Wolf.

Uforståelig religiøs mumlen

Ikke mindst det sidste er for stærk tobak for en af Wolfs kolleger på Københavns Universitet, lektor i religionshistorie Mikael Rothstein, som »er tvunget til at protestere«.

»Enten er vi ude på det meget dybe, postmodernistiske åbne hav, hvor alle regler og punkter er opløst, eller også er vi ved at drukne i uforståelige religiøse mumlerier,« skriver Mikael Rothstein i et indlæg i Uniavisen.

Til Wolfs synspunkt om, at ‘spørgsmålet om Gud’ er ‘et alment spørgsmål’ skriver Rothstein, at »det er et normativt religiøst udsagn, som umuligt kan kvalificeres videnskabeligt, og at det umuligt kan betragtes som alment, med mindre man på missions-kolonialistisk vis vil påtvinge andre sine fantasier.«

Rothstein burde læse op på filosofien

Mikael Rothstein vil gerne vide, hvad andre KU-forskere mener om synspunkterne i Jakob Wolfs indlæg, som han antyder kan være en aprilsnar, der er skudt af en måned før tid.

Jakob Wolf har fået tilsendt Rothsteins kritik, så han har kunnet tage til genmæle. Ikke overraskende argumenterer Wolf for, at det er Rothstein, der har et problem, når han erklærer sig uforstående over synspunkterne i kronikken.

»Har han aldrig læst filosofi?« Spørger Jakob Wolf, som foreslår Rothstein at passe sin egen »nissevidenskab«.

En spændende debat er åbnet.

LÆS: Spar universitetet for dine religiøse fantasier, Wolf

LÆS: Hold dig til din nissevidenskab, Rothstein

chz@adm.ku.dk

Seneste